Kto lubi sezamki? No, przyznać się. :)
Ja je uwielbiam, a ten sernik jest boski! Smakuje jak jeden wielki sezamek. Pięknie pachnie, jest słodzony tylko i wyłącznie miodem, a dodatkowo ma polewę z miodowego karmelu i dosłownie szklanki nasion sezamu. Jeśli jesteście fanami takich smaków musicie koniecznie go zrobić. Zapewniam, że się nie zawiedziecie.
Spód
Składniki:
- 200g zimnego masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki nasion sezamu
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Na ciasto wyłożyć arkusz foli aluminiowej, wysypać do niej obciążniki(np. fasolę lub ceramiczne kulki) i piec z obciążeniem ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, zdjąć folię i piec kolejne 10 minut, aż do lekkiego zrumienienia się.
Sezamowa masa serowa
Składniki:
- 1,2kg mielonego twarogu
- kubek jogurtu greckiego(ok. 400g)
- 4-5 łyżek pasty tahini z miodem, np. takiej
- 10 czubatych łyżek płynnego miodu
- 100g połamanych na mniejsze części sezamków
- 1 budyń waniliowy(30g)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
W dużej misce zmiksować twaróg, miód, jogurt, mąkę, budyń oraz pastę tahini. Do masy dodawać pojedynczo jaja, każdorazowo miksując ok. 30 sekund starając się nie napowietrzyć zbytnio sera.
Połamane sezamki obtoczyć w mące(zapobiegnie to przed ich opadnięciem na dno) i wmieszać za pomocą łyżki do twarogu.
Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód sernika i piec ok. 1,5 godziny w 170ºC. Po tym czasie sernik powinien być ścięty(na środku może delikatnie się trząść przy poruszaniu formą), a jego brzegi powinny się lekko zarumienić.
Ciasto zostawić do wystygnięcia w piekarniku na ok. 3 godziny.
Miodowy karmel z sezamem
Składniki:
- pół szklanki miodu
- 6 łyżki brązowego cukru
- szklanka nasion zesamu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody do jej rozprowadzenia
- szczypta soli
Gdy masa nabierze odpowiedniej barwy, wyłączyć grzanie i dodać śmietan,i szybko wymieszać.
Rozprowadzoną w wodzie skrobię dodać do karmelu, wymieszać i ponownie zagotować ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje(powinna konsystencją przypominać pastę).
Na wystudzony sernik wyłożyć karmel. Całość schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
Zakochałam się w tym serniku.... :)
OdpowiedzUsuń