16 cze 2013

Sernik sezamowo-miodowy


Kto lubi sezamki? No, przyznać się. :)
Ja je uwielbiam, a ten sernik jest boski! Smakuje jak jeden wielki sezamek. Pięknie pachnie, jest słodzony tylko i wyłącznie miodem, a dodatkowo ma polewę z miodowego karmelu i dosłownie szklanki nasion sezamu. Jeśli jesteście fanami takich smaków musicie koniecznie go zrobić. Zapewniam, że się nie zawiedziecie.



Spód
Składniki:
  • 200g zimnego masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki nasion sezamu
Wszystkie składniki umieścić w misce. Masło posiekać nożem, aż będzie w małych kawałkach. Następnie szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim spód oraz boki wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25cm. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Na ciasto wyłożyć arkusz foli aluminiowej, wysypać do niej obciążniki(np. fasolę lub ceramiczne kulki) i piec z obciążeniem ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, zdjąć folię i piec kolejne 10 minut, aż do lekkiego zrumienienia się.


Sezamowa masa serowa
Składniki:
  • 1,2kg mielonego twarogu
  • kubek jogurtu greckiego(ok. 400g)
  • 4-5 łyżek pasty tahini z miodem, np. takiej
  • 10 czubatych łyżek płynnego miodu
  • 100g połamanych na mniejsze części sezamków
  • 1 budyń waniliowy(30g)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
/Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

W dużej misce zmiksować twaróg, miód, jogurt, mąkę, budyń oraz pastę tahini. Do masy dodawać pojedynczo jaja, każdorazowo miksując ok. 30 sekund starając się nie napowietrzyć zbytnio sera.
Połamane  sezamki obtoczyć w mące(zapobiegnie to przed ich opadnięciem na dno) i wmieszać za pomocą łyżki do twarogu.
Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód sernika i piec ok. 1,5 godziny w 170ºC. Po tym czasie sernik powinien być ścięty(na środku może delikatnie się trząść przy poruszaniu formą), a jego brzegi powinny się lekko zarumienić.
Ciasto zostawić do wystygnięcia w piekarniku na ok. 3 godziny.


Miodowy karmel z sezamem
Składniki:
  • pół szklanki miodu
  • 6 łyżki brązowego cukru
  • szklanka nasion zesamu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody do jej rozprowadzenia
  • szczypta soli
W rondelku z grubym dnem rozgrzać miód oraz cukier. Gdy masa zacznie się gotować dodać nasiona sezamu i ciągle mieszając doprowadzić ją do skarmelizowania, tj. powinna zrobić się złocista, ale należy uważać bo karmel z miodu może bardzo szybko się przypalić.
Gdy masa nabierze odpowiedniej barwy, wyłączyć grzanie i dodać śmietan,i szybko wymieszać.
Rozprowadzoną w wodzie skrobię dodać do karmelu, wymieszać i ponownie zagotować ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje(powinna konsystencją przypominać pastę).

Na wystudzony sernik wyłożyć karmel. Całość schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.


1 komentarz: