14 cze 2013

Ekspresowa szarlotka z mikrofalówki


Macie czasami tak, że zjedlibyście coś słodkiego ale nic w domu nie ma, a do sklepu nie chce się iść?
Oto rozwiązanie tego problemu. Może wypiek nie zachwyca wygląda, ale ma dwie podstawowe zalety. Jest gotowy w dosłownie 15 minut i zdecydowanie zaspokaja małą zachciankę na gorącą szarlotkę z lodami i sosem karmelowym. :)

Składniki:
  • 1 średnie jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
Wszystkie składniki wymieszać łyżką, przelać do żaroodpornego naczynia i wstawić do mikrofalówki ustawionej na 800W. Piec przez ok. 10-12 minut(po upieczeniu polecam wbić patyczek. Jeśli wyjdzie czysty ciasto jest gotowe.


Do podania:

4 komentarze:

  1. Świetny przepis na szybko! Na pewno wypróbuję! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bardzo smaczne, ja akurat nie dodałam gałki muszkatołowej. Ale ciasto szybkie i dobre. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a po ostygnięciu nie zrobiło sie twarde jak kamień? i tak długo? ja zawsze coś to na 3-5 minut daje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy nie zrobi się twarda bo zawsze jak jest robiona to na teraz i na ciepło ;)
      4 minuty "piekę" gdy nie dodaję jabłek, a np. kakao. Z jabłkami potrzebuje trochę więcej czasu, ale warto obserwować całość bo co mikrofalówka to inaczej grzeje.

      Usuń