Jedna z tych potraw na które czekam z utęsknieniem gdy pojawiają się pierwsze oznaki lata.
Nie ma nic lepszego od młodej kapusty z ogromną ilością kopru. Dla innych stanowi ona dodatek do obiadu, a dla mnie może być ona głównym daniem, a gdyby dodać do tego młode ziemniaczki gotowane w mundurkach. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba! :)
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- pęczek kopru
- sól, pieprz, cukier
- sok z cytryny
- 2 pomidory
Wylać wodę, dodać startą na grubych oczkach marchew i jabłko, przyprawić, podlać ok. 1/3 szklanki wody i gotować do zmięknięcia warzyw. Na sam gotowania wcisnąć sok z cytryny oraz wrzucić posiekany koper.
Również czekałam z utęsknieniem na młodą kapustę :) Kocham ją ...
OdpowiedzUsuń