7 cze 2013

Młoda kapusta z koperkiem


Jedna z tych potraw na które czekam z utęsknieniem gdy pojawiają się pierwsze oznaki lata.
Nie ma nic lepszego od młodej kapusty z ogromną ilością kopru. Dla innych stanowi ona dodatek do obiadu, a dla mnie może być ona głównym daniem, a gdyby dodać do tego młode ziemniaczki gotowane w mundurkach. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba! :)

Składniki:
  • główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • pęczek kopru
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z cytryny
  • 2 pomidory
Kapustę obrać, poszatkować, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody i odgotować ok. 5 minut.
Wylać wodę, dodać startą na grubych oczkach marchew i jabłko, przyprawić, podlać ok. 1/3 szklanki wody i gotować do zmięknięcia warzyw. Na sam gotowania wcisnąć sok z cytryny oraz wrzucić posiekany koper.






1 komentarz:

  1. Również czekałam z utęsknieniem na młodą kapustę :) Kocham ją ...

    OdpowiedzUsuń