23 cze 2013

Rożki francuskie z truskawkami


Niektóre wypieki nie muszą być idealne bo nie idą na wystawę, a mają być po prostu smaczne!
Tak jest też z tymi rożkami. Może nie wyglądają powalająco(choć dla mnie mają rustykalny charakter ;) ), ale smakują świetnie!

Składniki:
  • płat ciasta francuskiego
  • ok. 400g truskawek pokrojonych w mniejsze cześci
  • 6 łyżeczek cukru
  • roztrzepane żółto do posmarowania ciasta
Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Ciasto francuskie podzielić na 6 jednakowych kwadratów, na każdym układać truskawki, posypać je cukrem, złożyć na pół, skleić brzegi, posmarować jajkiem i piec ok. 20 minut, aż do wyraźnego zrumienienia się.
Jeśli nie chcemy aby truskawki puściły tyle soku można przed przygotowaniem rożków zasypać je cukrem. Po ok. 20 minutach powinny puścić sok. Wystarczy je odsączyć i takimi nadziewać ciastka.

3 komentarze: