16 cze 2013

Sałatka z kaszy, szparagów, młodej botwiny oraz jajka w koszulce z sosem holenderskim


Kolejna zdrowa odsłona kaszy gryczanej. Dziś zapraszam wszystkich miłośników nowalijek oraz zdrowego jedzenia na bloga.
Sałatka bardzo delikatna w smaku, bez ostrych akcentów, polana bardzo prostym sosem holenderskim.
Idealna na drugie śniadanie w pracy.



Składniki:
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 4 szparagi
  • garść młodych listków botwinki
  • jajo
  • sól, młotkowany pieprz
  • łyżka octu
Szparagi ugotować na parze - ok. 5 minut.
W rondelku zagotować wodę z łyżką octu, zamieszać aby powstał wir. Jajko wbić do miseczki, a następnie delikatnie wlać je do lekko pyrkającej wody. Gotować ok. 3-4 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.


Sos holenderski
Składniki:
  •  25g roztopionego masła
  • 1 żółtko
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Żółtko, wraz z solą, pieprzem i sokiem z cytryny ubić na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawać cieniutką stróżką gorące masło.


Na kaszę wyłożyć botwinę, szparagi, jajko. Polać sosem i posypać solą oraz grubo mielonym pieprzem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz