Kolejna zdrowa odsłona kaszy gryczanej. Dziś zapraszam wszystkich miłośników nowalijek oraz zdrowego jedzenia na bloga.
Sałatka bardzo delikatna w smaku, bez ostrych akcentów, polana bardzo prostym sosem holenderskim.
Idealna na drugie śniadanie w pracy.
Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 4 szparagi
- garść młodych listków botwinki
- jajo
- sól, młotkowany pieprz
- łyżka octu
W rondelku zagotować wodę z łyżką octu, zamieszać aby powstał wir. Jajko wbić do miseczki, a następnie delikatnie wlać je do lekko pyrkającej wody. Gotować ok. 3-4 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Sos holenderski
Składniki:
- 25g roztopionego masła
- 1 żółtko
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Na kaszę wyłożyć botwinę, szparagi, jajko. Polać sosem i posypać solą oraz grubo mielonym pieprzem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz