16 cze 2013

Francuskie tosty z nektarynkami w syropie


Jest niedziela więc można zaszaleć przy śniadaniu. :)
Zapraszam na pyszne, maślane tosty francuskie podane z nektarynkami w syropie.
Danie bardzo proste w przygotowaniu ale sprawiające dużo satysfakcji podczas jedzenia. :)

Składniki:
  • 2 kromki wczorajszej brioche lub chałki np. z tego przepisu
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 nektarynki
  • 2 łyżki masła do smażenia tostów
  • sok z połowy cytryny
 /składniki dla jednej osoby/


W płaskim naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem i łyżką cukru. Włożyć do masy jajecznej kromki pieczywa i zostawić na ok. 2 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i pozwolić im dobrze nasiąknąć.
Na rozgrzanym maśle smażyć tosty po ok. 2 minuty z każdej strony, aż do ładnego zrumienienia się.

W rondelku umieścić wodę, cukier oraz pozbawione pestek i pokrojone w czwórki nektarynki. Gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż syrop zgęstnieje, a owoce zmiękną. Na koniec wcisnąć sok z cytryny.

Tosty podawać na gorąco z owocami i syropem. Smacznego śniadanka. :)


1 komentarz:

  1. Wspaniałe!:D jutro zaserwuję narzeczonemu, będzie miał niespodzinkę:D

    OdpowiedzUsuń