Czekolada i mięto to wspaniałe połączenie smaków. Satysfakcjonująca słodycz czekolady jest jednocześnie orzeźwiana smakiem mięty i nie ma możliwości, aby zakończyć deser na jednym kawałku. Gdyby jednak trafił się ktoś wytrzymały mam dla niego bombę w postaci ukrytych w polewie solonych orzeszków ziemnych. :)
Kakaowy kruchy spód
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżka kakao
- 200g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- szczypta soli
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki tortownicy o średnicy ok. 26cm.
Na ciasto wyłożyć arkusz folii aluminiowej, wysypać na nią groch lub inne obciążniki(zabezpieczy to ciasto przed wybrzuszeniem się). Zapiekać ok. 15 minut w 180ºC z obciążeniem. Po tym czasie zdjąć ze spodu folię i dopiekać kolejne 10 minut.
Czekoladowo-miętowa masa serowa
Składniki:
- 1,4kg mielonego twarogu
- 200g jogurtu greckiego
- 250g deserowej czekolady
- 80g świeżych liści mięty lub
- 4 jaja
- 1 budyń czekoladowy(40g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 czubate łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru
Twaróg wymieszać z cukrem, rozpuszczoną czekoladą, kakao, mąką, budyniem oraz masą z blendera.
Do wstępnie połączonych składników dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksując ok. 30 sekund.
Gotową masę wylać na upieczony spód i piec przez 70-80 minut w 170ºC.
Jeśli sernik po tym czasie nie będzie ścięty(środek przy poruszaniu formą może delikatnie drżeć) należy dopiekać go ok. 10 minut.
Upieczony sernik odstawić do lodówki na całą noc.
Polewa czekoladowo-orzechowa
Składniki:
- 120g mlecznej czekolady
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- 80g uprażonych solonych orzeszków ziemnych
Ostawić do lekkie przestudzenia i zgęstnienia.
Na schłodzony sernik wysypać uprażone orzeszki oraz polać przygotowanym ganache.
Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Kakaowy kruchy spód
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
200g masła
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
szczypta soli
a gdzie kakao? :P
Już jest, dzięki za uwagę. :)
Usuń