13 cze 2013

Stir-fry z wołowiną, szparagami i kaszą gryczaną


Pewnie pomyśleliście - eee, znów kasza? A, tak. Kasza jest zdrowa, zawiera dużo błonnika którego to zazwyczaj brakuje nam w codziennej diecie, do tego tak podana jest dietetyczną i bardzo smaczną propozycją obiadową, a jak wiadomo zbliża się lato i trzeba być w formie. :)


Składniki:
  • 200g pokrojonej w cieniutkie plastry wołowiny - np. polędwicy lub z udźca
  • porcja ugotowanej kaszy gryczanej
  • mała szalotka drobno posiekana
  • 5-6 młodych, zielonych szparagów pokrojonych na mniejsze części
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  •  ⅓ szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1cm drobno posiekanego imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  •  sól, pieprz
Na patelni lub w woku  rozgrzać olej, dodać imbir, cebulę, szparagi oraz czosnek. Przesmażyć ok. 2 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać wołowinę i obsmażyć kolejne 2 minuty, aż zmieni ona kolor na brązowy. Wlać sos sojowy, wodę, cukier oraz kaszę. Podgrzewać ok. 1 minuty.
Doprawić solą i pieprzem.


Do podania:
  • pęczek szczypioru
  • rzodkiewka 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz