Wszędzie jagodzianki, a u mnie pierogi! Z serem i jagodami. Takich jeszcze nie robiłem, ale odkryliśmy z rodziną że bardzo nam przypadły do gustu i dziś na obiad znów były; polane śmietaną osłodzoną miodem smakują wyśmienicie. Nie próbowaliście jeszcze? ;)
Ciasto
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ok. 3/4 szklanki gorącej wody
- 2/3 łyżeczki soli
Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto podsypując w razie potrzeby blat mąką.
Nadzienie
Składniki:
- ok. 200g jagód
- ok. 200g twarogu
- 4 łyżeczki cukru(lub do smaku)
Ciasto rozwałkować na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na każde z nich nakładać porcję twarogu z cukrem oraz jagód, złożyć na pół i skleić brzegi ze sobą.
Gotowe pierogi wrzucać na osoloną, gotującą się wodę. Gotować kilka minut od momentu gdy zaczną unosić się w wodzie.
Podawać ze śmietaną lub innymi dodatkami.
pycha!
OdpowiedzUsuńostatnio i u mnie na stole gościły:)
dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńzobaczyłam u Ciebie, namówiłam mamę i lepiłyśmy :)
OdpowiedzUsuńi wyszły bardzo dobre!
teraz czaję się na ten sernik kokosowy ;)