Dawno nie było dania tego typu. Tak więc to kolejna propozycja na wykorzystanie bakłażana.
Jest on krótko obsmażony z szalotką, imbirem i czosnkiem, a następnie duszony w wywarze drobiowy, sosie sojowym oraz occie ryżowym. Ostrości nadają papryczki chilli z własnego ogrodu. :)
Składniki:
- 1 bakłażan
- ok. 400g piersi z kurczaka pokrojonej w 2-3cm kostkę
- 1 szalotka pokrojona w kostkę
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2,5cm startego imbiru
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 posiekana papryczka chilli(lub więcej!)
- sól, pieprz
- garść liści bazylii
- 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub wody
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
W głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać szalotkę i zeszklić ją około 5 minut, po tym czasie wrzucić czosnek oraz imbir. Smażyć minutę, wrzucić kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Po 2-3 minutach gdy mięso się zrumieni dodać pokrojonego w paski grubości 1,5cm bakłażana. Po kolejnych 3 minutach wlać bulion, sos sojowy, ocet, paprykę w proszku. Dusić ok. 10 minut, aż bakłażan zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.
Na koniec wlać rozpuszczoną w wodzie skrobię, zagotować. Zdjąć z ognia dodać posiekaną papryczkę chilli oraz bazylię.
Podawać z ryżem lub grubym makaronem sojowym.
Podobają mi się takie smaki i chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenia smakowe.
OdpowiedzUsuńps. Twoje zdjęcia są bardzo apetyczne; )
Oboje z Mężem uwielbiamy bakłażana, już widzę jakby u nas takie danie znikało w szybkim tempie z talerzy :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo nam smakowało;p
OdpowiedzUsuńCiesze się. :)
Usuń