Piękno tkwi w prostocie, a połączenie czekolady i malin zawsze się sprawdza dlatego zapraszam Was dziś na czekoladowe ciasto z nimi i kremem mascarpone. :)
Czekoladowe ciasto
Składniki:
- 85g mąki pszennej
- 25g kakao
- 50g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 170g cukru
- 4 duże lub 5 średnich białek
- 100 ml wody
Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru na sztywną pianę. Dodać mąkę i delikatnie za pomocą łopatki połączyć.
Do przestudzonej masy czekoladowej dodawać partiami ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23cm. Piec przez około pół godziny(do suchego patyczka) w 180ºC.
Krem mascarpone
Składniki:
- 200g zimnej śmietany 30%
- 150g sera mascarpone
- 3-4 łyżki cukru(ilość wedle uznania)
- dodatkowo kobiałka świeżych malin
Na całkowicie wystudzone ciasto wyłożyć krem i owoce. Opruszyć cukrem pudrem, serwować.
łohoho! takie ciasto i mnie masz :p rozkosz, połączenie najlepszych smaków. i świeże maliny, dodające lekkości lata.
OdpowiedzUsuńMaliny i czekolada bardzo się lubią: ) Do tego krem z mascarpone, musi być pyszne: )
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda! ; )
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie.
To chyba najsmaczniej wyglądające ciasto jakie widziałam ostatnio!
OdpowiedzUsuńwow <3 *__* jestem prawdziwą fanką Twoich wypieków i ich zdjęć <3 :)
OdpowiedzUsuńNa sam widok pociekla mi slinka!
OdpowiedzUsuńCzekam na zaproszenie na ciacho :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Poza tym to genialne połączenie wszystkiego co dobre (a maliny po prostu uwielbiam!) :-)
OdpowiedzUsuń