Coś dla fanów kokosa. :)
Chodził za mną od dłuższego czasu, ale ostatnio był spychany na dalszy plan przez kobiałki truskawek i kilogramy czereśni, tymczasem nadarzyła się okazja i jest. Miała być jeszcze polewa z białej czekolady, ale wyszło tak że zapomniałem o niej, ale może i dobrze? Sam jest już wystarczająco słodki. :)
Smakuje trochę jak pralinki Rafaello. Jest mazisty, obłędnie pachnie kokosem i migdałami.
Koniecznie musicie wypróbować!
Spód
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 50g zmielonych migdałów
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g zimnego masła
- jedno jajko
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Gęsto nakłuć widelcem i piec ok. 20 minut w 180ºC, aż lekko się zarumieni.
Kokosowa masa serowa
Składniki:
- 1,3kg mielonego twarogu, może być kubełkowy
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki wiórek kokosowych
- sok z polowy cytryny
- 5 jaj
Do wstępnie połączonych składników dodawać pojedynczo jajka, miksując po każdym ok. 30 sekund. Wraz z ostatnim jajem dodać wiórki kokosowe oraz mąkę.
Masę wylać na podpieczony spód.
Piec 1,5h w 175ºC, aż wierzch sernika lekko się zarumieni. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku do wystudzenia, a następnie schłodzić go w lodówce najlepiej przez całą noc.
Dodatkowo:
- szklanka wiórek kokosowych
- jogurt grecki - ma służyć jako klej dla wiórek
- kilka pralinek Rafaello lub domowych trufli kokosowych do ozdoby
Cudowny ,wspaniała strona,miło tu zaglądać ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńod samego patrzenia dostaję ślinotoku, a co dopiero po spróbowaniu... wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńSkoro porównujesz jego smak do Rafaello to musi być przepyszny: )
OdpowiedzUsuńO jaaaa! Cudowny sernik! A że jestem seromaniakiem, to zapiszę przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam samo zdjęcie, to pomyślałam, że ale to musi być niezdrowe ;) No ale i tak weszłam w przepis, bo uwielbiam kokos. Ku mojego zdziwieniu, nie jest tak źle - spodziewałam się jakiejś śmietany 36% lub coś w tym stylu :P Super wygląda, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńMega kokosowy,piekny,wyglada jak pokryty szronem:)
OdpowiedzUsuńCudowny, wspaniały, elegancki... :) Nie znajduję właściwych słów, żeby opisać piękno tego sernika. :)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńCzy ktos go robil? Wyglada super! :-D
OdpowiedzUsuń