7 lip 2013

Sernik kokosowy na migdałowym spodzie


Coś dla fanów kokosa. :)
Chodził za mną od dłuższego czasu, ale ostatnio był spychany na dalszy plan przez kobiałki truskawek i kilogramy czereśni, tymczasem nadarzyła się okazja i jest. Miała być jeszcze polewa z białej czekolady, ale wyszło tak że zapomniałem o niej, ale może i dobrze? Sam jest już wystarczająco słodki. :)
Smakuje trochę jak pralinki Rafaello. Jest mazisty, obłędnie pachnie kokosem i migdałami.
Koniecznie musicie wypróbować!

Spód
Składniki:
  • szklanka mąki pszennej
  • 50g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g zimnego masła
  • jedno jajko
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać migdały, cukier, sól i masło. Posiekać nożem lub w robocie kuchennym, aż masło będzie w małych kawałkach. Wbić jajko i szybko wyrobić ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Gęsto nakłuć widelcem i piec ok. 20 minut w 180ºC, aż lekko się zarumieni.



Kokosowa masa serowa
Składniki:
  • 1,3kg mielonego twarogu, może być kubełkowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • sok z polowy cytryny
  • 5 jaj
Twaróg  zmiksować z cukrem, jogurtem, mleczkiem kokosowym i sokiem z cytryny.
Do wstępnie połączonych składników dodawać pojedynczo jajka, miksując po każdym ok. 30 sekund. Wraz z ostatnim jajem dodać wiórki kokosowe oraz mąkę.
Masę wylać na podpieczony spód.
Piec 1,5h w 175ºC, aż wierzch sernika lekko się zarumieni. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku do wystudzenia, a następnie schłodzić go w lodówce najlepiej przez całą noc.


Dodatkowo:
  • szklanka wiórek kokosowych
  • jogurt grecki - ma służyć jako klej dla wiórek
  • kilka pralinek Rafaello lub domowych trufli kokosowych do ozdoby
Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy, za pomocą noża pokryć go cienką warstwą jogurtu i obsypać wiórkami kokosowymi.


9 komentarzy:

  1. Cudowny ,wspaniała strona,miło tu zaglądać ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. od samego patrzenia dostaję ślinotoku, a co dopiero po spróbowaniu... wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro porównujesz jego smak do Rafaello to musi być przepyszny: )

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaaaa! Cudowny sernik! A że jestem seromaniakiem, to zapiszę przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zobaczyłam samo zdjęcie, to pomyślałam, że ale to musi być niezdrowe ;) No ale i tak weszłam w przepis, bo uwielbiam kokos. Ku mojego zdziwieniu, nie jest tak źle - spodziewałam się jakiejś śmietany 36% lub coś w tym stylu :P Super wygląda, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega kokosowy,piekny,wyglada jak pokryty szronem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny, wspaniały, elegancki... :) Nie znajduję właściwych słów, żeby opisać piękno tego sernika. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ktos go robil? Wyglada super! :-D

    OdpowiedzUsuń