16 lip 2013

Stir-fry z bakłażanem, kurczakiem i bazylią


Dawno nie było dania tego typu. Tak więc to kolejna propozycja na wykorzystanie bakłażana.
Jest on krótko obsmażony z szalotką, imbirem i czosnkiem, a następnie duszony w wywarze drobiowy, sosie sojowym oraz occie ryżowym. Ostrości nadają papryczki chilli z własnego ogrodu. :)

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • ok. 400g piersi z kurczaka pokrojonej w 2-3cm kostkę
  • 1 szalotka pokrojona w kostkę
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2,5cm startego imbiru
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 posiekana papryczka chilli(lub więcej!)
  • sól, pieprz
  • garść liści bazylii
  • 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub wody
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
 
W głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać szalotkę i zeszklić ją około 5 minut, po tym czasie wrzucić czosnek oraz imbir. Smażyć minutę, wrzucić kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Po 2-3 minutach gdy mięso się zrumieni dodać pokrojonego w paski grubości 1,5cm bakłażana. Po kolejnych 3 minutach wlać bulion, sos sojowy, ocet, paprykę w proszku. Dusić ok. 10 minut, aż bakłażan zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.
Na koniec wlać rozpuszczoną w wodzie skrobię, zagotować. Zdjąć z ognia dodać posiekaną papryczkę chilli oraz bazylię.
Podawać z ryżem lub grubym makaronem sojowym.





5 komentarzy:

  1. Podobają mi się takie smaki i chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie połączenia smakowe.
    ps. Twoje zdjęcia są bardzo apetyczne; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Oboje z Mężem uwielbiamy bakłażana, już widzę jakby u nas takie danie znikało w szybkim tempie z talerzy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo, bardzo nam smakowało;p

    OdpowiedzUsuń