25 sie 2013

Cytrynowa rolada biszkoptowa z frużelinowym kremem jeżynowym


Moja pierwsza rolada i nawet wyszła, no przynajmniej w moim mniemaniu choć miałem pewne obawy. ;)
Biszkopt jest bardzo delikatny, puszysty i wilgotny o lekko cytrynowym aromacie nadanym przez skórkę cytrynową, jednak głównym smakiem są jeżyny. Własnoręcznie zbierane w pobliskich lasach(jak wiecie mieszkam na wsi i mam to szczęście, że za płotem zaczyna się las :) ),  co przypłaciłem własną krwią nie tylko za sprawą kolców ale i komarów... Tak czy siak się opłacało. ;)


Biszkopt
Składniki:
  • 3 duże jaja*
  • 5 łyżek cukru**
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej**
  • 4 łyżki mąki pszennej**
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na bardzo sztywną i lśniącą pianę wraz z mąką i szczyptą soli. Do ubitych białek dodać żółtka i dobrze je rozmiksować w masie.
Za pomocą łopatki delikatnie wmieszać do jajek skórkę cytrynową oraz przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 33x36cm i piec ok. 13-15 minut(do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
W czasie gry biszkopt się piecze należy przygotować czystą ściereczkę do zwinięcia go w roladę.

Upieczony i jeszcze gorący biszkopt "wyrzucić" do góry nogami na ściereczkę obficie oprószoną cukrem pudrem, zdjąć papier i zwinąć wraz z ręcznikiem wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Frużelina jeżynowa
Składniki:
  • 500g jeżyn
  • pół szklanki cukru***
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w łyżce wody
Jeżyny zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i postawić na małym gazie aby owoce puściły sok, a cukier się rozpuścił. Całość zblendować i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się nasion. Do musu dolać rozpuszczoną mąkę, zagotować.
Do ciepłego sosu wlać rozpuszczoną żelatynę intensywnie mieszając aby niepowstały gródki.
Odstawić do lodówki do zgęstnienia.


Krem jeżynowy
Składniki:
  • 200g sera mascarpone
  • 125ml śmietany kremówki
  • całą frużelina jeżynowa
 /wszystkie składniki powinny być schłodzone/

Śmietankę i ser ubijać mikserem, aż staną się puszyste.
Pod koniec ubijania dodać frużelinę.


Roladę delikatnie rozwinąć, wyłożyć na nią krem pozostawiają 1,5-2cm margines z brzegów i ponownie zwinąć. Ułożyć łączeniem do dołu i schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.
Smacznego! :)


* - użyłem 3 średni i jednego małego jajka
** - moje łyżki były z górką ;) Jeśli macie wagę elektryczną zważcie mąki - każdej powinno być 40g, a cukru 50
*** - ilość ta zależy od słodkości owoców


 

5 komentarzy: