22 sie 2013

Francuskie rogaliki z Nutellą


Sposób na niezapowiedzianych gości, gdy w domu nie ma nic do kawy. Wystarczy arkusz gotowego ciasta francuskiego, trochę Nutelli, dżemu lub ulubionego dodatku i już. Wykonanie ekspresowe, a wszyscy zadowoleni. ;)


Składniki:
  • płat ciasta francuskiego
  • Nutella, dżem, 
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka
Ciasto podzielić na duże kwadraty, a następnie każdy z nich przeciąć po skosie tak aby powstały trójkąty.
Każdy naciąć po środku najkrótszego boku(tego od którego zaczynamy zwijanie) na około 1cm, nałożyć łyżeczkę nadzienia i zrolować, formując rogaliki.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem(dodatkowo można z wierzchu posypać grubym cukrem) i piec około 25 minut w 190ºC, aż rogaliki ładnie się zrumienią.


10 komentarzy:

  1. Taki crossiant i kawa z rana... Marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcie jeszcze bardziej apetyczne niż same rogaliki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste, a jakie pyszne.: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pięknie, jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. do kawy idealne ! lubię to ciasto za jego uniwersalność i pyszny maślany smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rogalik ideał:) świetne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam, nie na śniadanie, na deser i to nie tylko jeden :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A mi przypominają wielkie robaczki:)

    OdpowiedzUsuń