4 sie 2013

Jaglane pancake z malinami i czekoladą


Ekstremalnie zdrowo. Po odkryciu jakim była śniadaniowa jaglanka czas na kolejny eksperyment z jej udziałem. :)
Pyszne, czekoladowo-malinowe placuszki które w większości składają się właśnie z ugotowanej kaszy jaglanej.  Mi bardzo przypadły do gustu i już obmyślam dla Was kolejne propozycje z jej udziałem. Zachęcam do spróbowania i sprawdzenia czy i Wam posmakują. :)


Składniki:
  • 350g ugotowanej kaszy jaglanej
  • ok. 150g mąki*
  • 100g czekolady
  • łyżeczka kakao
  • 2 jajka
  • mleko lub woda*
  • szklanka malin
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru**
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki cukru. Jeśli po ugotowaniu w garnku zostanie woda(byle nie więcej niż 0,5-1cm nad powierzchnię kaszy) nie wylewać jej. Do gorącej kaszy 
dodać czekoladę, kakao, cukier. Wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników.
Wbić jajka, rozmieszać i dodać mąkę z sodą oraz olej i maliny(nie przejmować się jeśli się zgniotą). Ciasto powinno wyjść dość gęste(jak kwaśna śmietana), ale nie zbite.
Nieprzywierającą patelnię posmarować odrobiną oleju i wykładać na nią placuszki. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut, aż na powierzchni placków zaczną pojawiać się bąble.

Podawać polane miodem lub syropem klonowym.


Dodatkowo:
  • syrop klonowy lub miód do polania
  • garść świeżych malin

* - ilość mąki jest zależna od tego ile wody pozostało od gotowania kaszy. W razie czego gęstością ciasta stresować dodając mleko lub mąkę.
** - jak zawsze ilość cukru wedle uznania i tego jaką czekoladę użyliśmy

5 komentarzy:

  1. Nominowałam cię do Liebster Blog ;) zapraszam do siebie, gdzie znajdziesz zadane przeze mnie pytania. Pozdrawiam i życzę udanej zabawy! ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale one pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. gdybym nie przeczytała tytułu, pomyślałabym, że w plackach widoczne są kawałki orzechów :) pychota!

    OdpowiedzUsuń