Ostatnio wykończyliśmy w domu cały słoik czekoladowej granoli ze śliwkami więc trzeba było przygotować następną. Tym razem pojawiła się w wersji orzechowej. Może nie jest mało kaloryczna, ale na pewno jest zdrowa i pyszna!
Granola to moja najczęstsza propozycja śniadaniowa w tygodniu, gdy nie chce mi się i nie mam czasu na przygotowywanie czegoś wymyślnego. W takich sytuacjach wystarczy właśnie ona, kubek jogurtu naturalnego i już jestem gotowy do wyjścia.
Składniki:
- 500g płatków owsianych, żytnich, owsianych*
- 100g orzechów włoskich
- 100g orzeszków ziemnych
- 100g siemienia lnianego
- pół szklanki miodu
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 4-5 czubatych łyżek masła orzechowego
- opcjonalnie rodzynki lub inne suszone owoce
- szczypta soli
Rozpuścić masło orzechowe wraz z miodem i olejem.
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie polać je orzechową masą, wymieszać. Jeśli płatki są za suche dodać 2-3 łyżki miodu lub masła orzechowego.
Całość wyłożyć na dużą wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec przez około 40-50 minut** w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając ją co około 10-15 minut aby się nie przypaliła i równomiernie zrumieniła.
Upieczoną wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i przesypać do szczelnie zamkniętego pojemnika.
* - proporcje wedle własnych upodobań smakowych
** - czas pieczenia zależy od tego jak bardzo zrumienioną granolę lubicie
Domowa granola ma w sobie ten wspaniały urok, który uniemożliwia trzymanie jej w słoiku dłużej niż 3 dni; )
OdpowiedzUsuńDlatego ja przygotowuję słoiczek o pojemności 3l. Wtedy mam spokój ze śniadaniami na ponad miesiąc. :D
UsuńProszę Pana, Aktualnie nie posiadam piekarnika, czy jest jakikolwiek sposób aby wykonać tę granolę w całości na patelni??? Umieram z niecierpliwości czekając na odpowiedź.
OdpowiedzUsuńMyślę, że można byłoby uprażyć na patelni nasiona, płatki i orzechy i póki są gorące polać miodem rozpuszczonym z masłem orzechowym. To czysta teoria, warto pokombinować. ;)
Usuńdziękuję bardzo, dam znać jaki był efekt mojego działania zgodnie z Pana radą. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMateusz, nie przypaliła Ci się ta granola po tych 40 minutach? Bo mnie po już po 20 :( Możliwe, że to masło orzechowe tak się przypala?
OdpowiedzUsuńAle to co ocalało jest pyszne :)
To miód, dlatego trzeba ją mieszać co ok. 10 minut.
UsuńMieszałam mieszałam, pod koniec już co chwilkę :) I piekarnik ustawiłam na 160°C :) Widocznie taki dzień :) Ale ale, tak jak mówiłam, wyszło przesmacznie :)
Usuń