Pierwszy z serii przepisów na wykorzystanie łososia. Dziś zapraszam na klasyka, czyli rybę w sosie koperkowym z dodatkiem świeżej szałwii. Jest to idealne danie na lato. Lekkie, smaczne i bardzo wartościowe, bo jak wiadomo ryba wpływa na wszystko. ;)
Składniki:
- 3 grube dzwonka z łososia( u mnie naprawdę duże, bo ryba jaką sprawiałem ważyła dobrze ponad 4kg)
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- duży pęczek posiekanego kopru
- łyżka posiekanych liści szałwii
- posiekany ząbek czosnku
- łyżka masła
- surowe żółtko
- łyżka soku z cytryny
- sól, młotkowany pieprz
Łososia umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Teflonową patelnię dobrze rozgrzać i posmarować zwilżonym w oleju ręcznikiem. Ułożyć na niej rybę, zmniejszyć gaz i obsmażać z każdej ze stron po ok. 2 minut(czas smażenia zależy od jej grubości). Usmażoną rybę zdjąć z patelni, a ją wytrzeć czystym papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczy jaki wytopił się z łososia.
Ponownie rozgrzać patelnię z łyżką masła. Dodać czosnek, podgrzać go około minuty, wlać śmietanę, dodać zioła. Doprowadzić do wrzenia i energicznie mieszając dodać żółtko. Doprawić solą oraz pieprzem, włożyć rybę i podgrzewać na wolnym ogniu około 2-3 minut.
Podawać z młodymi ziemniakami.
u mnie "klasyka" to ryba obsmażona w panierce, takiej formy klasyki nie znałam :) łosoś prezentuje się przepyszne! rzadko eksperymentuję z wytrawnymi daniami, ale ten przepis chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńŁosoś jest tak wyjątkową rybką że już na samą myśl czuję jego smak w ustach. Zapisuje przepis, bo z dodatkiem szałwii jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńŁosoś to najlepsza ryba na świecie! : )
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się w takim wydaniu.
a wiesz,że ja nie smażyłam dotąd łososia?:) zawsze piekłam. fajny przepis !
OdpowiedzUsuńA ja znów bardzo rzadko go piekę. Smażenie jest dla mnie najszybsze tym bardziej, że jest to tłusta ryba i nie potrzebuje dodatkowego tłuszczu.
UsuńW sumie to namówiłaś mnie. Kolejny przepis będzie z pieczonym łososiem. :)