Intensywny w smaku i kolorze, jednym słowem sernik dla wielbicieli dyni. Dla podkreślenia jej aromatu zrobiłem cynamonowy kruchy spód, a wierzch polałem gorzkawym dżemem pomarańczowym.
Do podania proponuję zrobić karmelowy sos, który jest bardzo miłym akcentem chyba w każdym deserze. :)
Pomysł na sernik zaczerpnąłem ze strony Kwestia Smaku, jednak delikatni go zmodyfikowałem pod własny gust i potrzeby.
Cynamonowy kruchy spód
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- łyżka cynamonu(lub więcej)
- 90g masła
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Schłodzony wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 15 minut z folią, po tym czasie zdjąć ją i dopiekać kolejnych 10-15 minut, aż zacznie się rumienić.
Dyniowa masa serowa
Składniki:
- 800g zmielonego twarogu
- 1,5 szklanki dyniowego musu**
- 4 jajka
- pół szklanki gęstej śmietany 18%
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masę serową wylać na podpieczony spód, piec 60-90 minut w 160ºC, aż do momentu gdy sernik będzie ścięty z wierzchu(środek może być lekko galaretowaty).
Na około 10 minut przed końcem pieczenia wylać na wierzch sernika kubek(200g) kwaśnej śmietany wymieszanej z 3 łyżkami cukru.
Sernik pozostawić w piekarniku na około 2 godziny, po tym czasie wyjąć i rozsmarować na nim podgrzany z 2 łyżkami wody dżem pomarańczowy. Wstawić na całą noc do lodówki.
Dodatkowo:
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki cukru
- 150g dżemu pomarańczowego
- 2 łyżki wody
- porcja sosu karmelowego
* - folia zapobiegnie wybrzuszeniu się spodu oraz zapadnięciu się boków do środka
** - wykorzystałem dżem dyniowo-pomarańczowy
Bardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńpo prostu uwielbiam Twoje zdjęcia! aż się chce robić i jeść! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny sernik - coś pysznego ! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Sezon na dynię powoli się zaczyna i też kombinuję, jaki sernik upiec z jej dodatkiem.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji! Akceptacja takich przepisów to czysta przyjemność :)
Dyniowego sernika jeszcze nie próbowałam, a po wyglądzie stwierdzam, że mam na niego chęć :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny sernik! Tylko nie mam dyni:(
OdpowiedzUsuńŚwietny blog!
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba, że przedstawiasz tyle pomysłów na różnego rodzaju serniki!
Zdecydowanie ciasto dla mnie!
OdpowiedzUsuńnapiszę tylko tyle: WOW! :)
OdpowiedzUsuńale wysoki! jeszcze dyniowego nie miałam okazji piec, ale zapisany już jest i czeka na swoją kolejkę :]
OdpowiedzUsuńWoow!Cudo!!! Zapisuję..:)!
OdpowiedzUsuńMmmm. Pycha! Wszystko w nim lubię :))
OdpowiedzUsuńChyba lubisz serniki;) ale to fajnie, bo ja też, i ci, dla których piekę, czyli społeczeństwo - podobnie. Kolejny, który zapisuję i piekę, wygląda genialnie:D
OdpowiedzUsuń