16 sie 2013

Sernikobrownies z wiśniami


Nie ma mowy tu o liczeniu kalorii. To moje pierwsze prawdziwe brownies( nie licząc spodu do sernika karmelowo-bananowego) i powiem Wam, że choćby się paliło i waliło przynajmniej raz w miesiącu jakąś wariację na jego temat będę robił.
Ten zakalec jest obłędny, a połączenie go z wiśniami i serem jest dla mnie kombinacją idealną. :)



Warstwa serowa
Składniki:
  • 500g mielonego twarogu(może być z kubełka)
  • 2 duże jaja
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • 100g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
/składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

Wszystkie składniki zmiksować na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się ich.


Warstwa brownie
Składniki:
  • 250g czekolady deserowej
  • łyżka kakao
  • 200g masła
  • 150g cukru
  • 2 duże jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 200g wiśni
W  kąpieli wodnej(lub mikrofali) rozpuścić masło, czekoladę i cukier. Lekko przestudzić, dodać 2 jaja, mąkę i kakao. Wymieszać do połączenia się składników.

Na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 25x30(masymalnie) wylać część masy czekoladowej następnie w kilku miejscach rozłożyć całą masę serową, a w przerwy między nią wylać resztę czekoladowego ciasta. Łyżką zrobić kilka ósemek, aby warstwy się połączyły, wysypać na wierzch wiśnie.
Piec przez około 50 minut w 175ºC.




9 komentarzy:

  1. stęskniłam się za Twoimi wypiekami pod moją nieobecność. ; p smacznie wygląda. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernikobrownie w mojej ulubionej odsłonie :) Najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda, no i te wiśnie<3

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie :) świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. robie podobne wariacje na temat serniko -brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne połączenie z wiśnią :) i zachwycam się zdjęciami:)

    OdpowiedzUsuń