10 wrz 2013

Jogurtowe ciasto cytrynowe


Najprostsze na świecie ciasto do herbaty, bez wyciągania miksera bo wszystko można zrobić za pomocą trzepaczki. :)

Ciasto jest mięsiste(ale nie zbite), pięknie pachnie cytryną a co najważniejsze jest niezwykle wilgotne. Nie tylko za sprawą użytego jogurtu, ale i tego, że nasączamy je cytrynowym syropem póki jest ciepłe. Zyskuje wtedy na intensywności smaku i aromatu.

Ciasto
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju roślinngo
  • pół szklanki jogurtu(użyłem typu greckiego)
  • 3 duże jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Do dużej miski przesiać mąkę z sodą i cukrem, wmieszać do niej skórkę z cytryny.
Roztrzepać jajka z olejem, jogurtem i sokiem z cytryny.
Mokre składniki dodać do suchych, szybko wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem formy o wymiarach 25x10cm. Piec ok. 50 minut w 180ºC, aż wiech ładnie się zrumieni, a wbity w ciasto patyczek będzie czysty.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostawić na 10 minut do wystudzenia, po tym czasie wyciągnąć je z formy i ułożyć na kratce. Przygotować syrop.


Syrop cytrynowy
Składniki:
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
Oba składniki umieścić w rondelku, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru i zagotowania się syropu.
Jeszcze ciepłe ciasto nasączyć gorącym syropem. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta na bazie jogurtu, wypróbuję. :) Ostatnio piekłam podobne z cynamonem i czekoladą, a wcześniej ze śliweczką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wilgotne ciasta są przepyszne: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wilgotne ciasta są najlepsze! :) Na widok tego robię się głodna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasta,na pewno wypróbuję,bardzo podobają mi się Twoje przepisy,o zdjęciach już nie mówiąc,pozwolisz,że dopiszę Cię do grona obserwowanych przeze mnie blogów.Będziesz pierwszym facetem w moim licznym gronie pań.:)))Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Miło poczytać bloga kogoś ze swojego wydziału :) trafiłam na niego w poszukiwaniu przepisu na idealne ciasto cytrynowe. Trochę pozmieniałam przepis- zamiast oleju dałam stopionej margaryny, zamiast cukru miód i mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową. Dodałam też migdały. Ciasto siedzi już w piekarniku i nie mogę się doczekać, by go spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej. :)
      Daj znać jak wyszło z orkiszową. :)

      Usuń