10 wrz 2013

Drożdżowe wiatraczki z brzoskwinią


Dawno nie było żadnych bułeczek. Błąd. Bo przecież czy jest coś lepszego na drugie śniadanie od miękkiej drożdżówki z owocami? Ba! Z całą połówką brzoskwini? :)


Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 250ml ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 45g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 70g rozpuszczonego masła
  • 7 brzoskwini
  • 14 malin
Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką mąki i cukru. Odstawić na 10 minut do spienienia się.
Przesiać pozostałą mąkę, dodać resztę cukru, jajka, sól i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać łyżką do połączenia się składników i dolać masło. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut.
Przykryć je ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia(powinno podwoić swoją objętość).


Wyrośnięte ciasto krótko przerobić, a następnie podzielić na 14 części. Każda uformować w kulkę i rozwałkować na grubość ok. 4mm. Na środku ułożyć połówkę brzoskwini i malinę, w cieście zrobić 4 nacięcia ku owocom. Każde z nich złożyć w trójkąt.
Uformowane bułki nakryć ściereczką i pozostawić na 15-20 minut do ponownego napuszenia się.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować je rozbełtanym jajkiem.
Piec 20-25 minut w 180ºC do wyraźnego zrumienienia się.
Jeszcze ciepłe polać lukrem.


1 komentarz:

  1. jak tu kolorowo! aż dzieciństwo się przypomina. super!

    OdpowiedzUsuń