Najprostsze na świecie ciasto do herbaty, bez wyciągania miksera bo wszystko można zrobić za pomocą trzepaczki. :)
Ciasto jest mięsiste(ale nie zbite), pięknie pachnie cytryną a co najważniejsze jest niezwykle wilgotne. Nie tylko za sprawą użytego jogurtu, ale i tego, że nasączamy je cytrynowym syropem póki jest ciepłe. Zyskuje wtedy na intensywności smaku i aromatu.
Ciasto
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju roślinngo
- pół szklanki jogurtu(użyłem typu greckiego)
- 3 duże jajka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Roztrzepać jajka z olejem, jogurtem i sokiem z cytryny.
Mokre składniki dodać do suchych, szybko wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem formy o wymiarach 25x10cm. Piec ok. 50 minut w 180ºC, aż wiech ładnie się zrumieni, a wbity w ciasto patyczek będzie czysty.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostawić na 10 minut do wystudzenia, po tym czasie wyciągnąć je z formy i ułożyć na kratce. Przygotować syrop.
Syrop cytrynowy
Składniki:
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru
Jeszcze ciepłe ciasto nasączyć gorącym syropem. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta na bazie jogurtu, wypróbuję. :) Ostatnio piekłam podobne z cynamonem i czekoladą, a wcześniej ze śliweczką.
OdpowiedzUsuńWilgotne ciasta są przepyszne: )
OdpowiedzUsuńta cytrynka wygląda supcio! :)
OdpowiedzUsuńWilgotne ciasta są najlepsze! :) Na widok tego robię się głodna.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta,na pewno wypróbuję,bardzo podobają mi się Twoje przepisy,o zdjęciach już nie mówiąc,pozwolisz,że dopiszę Cię do grona obserwowanych przeze mnie blogów.Będziesz pierwszym facetem w moim licznym gronie pań.:)))Pozdrawiam !!!
OdpowiedzUsuńMiło poczytać bloga kogoś ze swojego wydziału :) trafiłam na niego w poszukiwaniu przepisu na idealne ciasto cytrynowe. Trochę pozmieniałam przepis- zamiast oleju dałam stopionej margaryny, zamiast cukru miód i mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową. Dodałam też migdały. Ciasto siedzi już w piekarniku i nie mogę się doczekać, by go spróbować!
OdpowiedzUsuńHej. :)
UsuńDaj znać jak wyszło z orkiszową. :)