21 wrz 2013

Kruche ciastka z orzeszkami ziemnymi


Kruche ciacha z orzeszkami ziemnymi które podczas pieczenia nabierają zupełnie nowego smaku.
Każde nich zwieńczone jest polewą z czekolady. To zdecydowanie najlepsze ciasteczka jakie wyszły z mojego piekarnika. :)


Ciasto
Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 160g zimnego masła
  • 120g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 małe lub jedno duże jajko(zimne)
  • łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
Suche składniki przesiać przez sito, dodać masło i posiekać je aż będzie w małych kawałkach. Do masy wbić jajka, wlać ekstrakt z wanilii i wyrobić gładkie ciasto( w razie potrzeby dodać 2-3 łyżki wody gdyby nie chciało się dobrze związać).
Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce.


Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5-0,6cm, wycinać kształty za pomocą foremek(u mnie w kształcie kwiatka :P ) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde posmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać orzeszkami które delikatnie "wgnieść" dłonią.
Piec przez ok. 12-14 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Ciepłe przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia, a następnie polać rozpuszczoną czekoladą.

Wierzch
Składniki:
  • 200g orzeszków ziemnych(solonych; lub nie ;) )
  • 1 małe jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
  • 100g rozpuszczonej czekolady(użyłem deserowej)

6 komentarzy: