7 wrz 2013

Sernik ze śliwkami i cynamonowym spodem


Jesień się zbliża prawda? Czas więc na wypieki w tych klimatach. Dzisiejszy serniczek pięknie pachnie cynamonem, kardamonem i pieczonymi śliwkami. Każdy z kawałków dodatkowo polecam wzbogacić o solidną porcję powideł wtedy niestraszne będzie Wam żadne załamanie pogody, deszcze czy chłody. :)


Spód
Składniki:
  • 300g herbatników
  • solidna łyżka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 100g rozpuszczonego masła
Herbatniki zmiksować na drobne okruchy wraz z przyprawami, dodać rozpuszczone masło.
Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć nią do i boki tortownicy o średnic 25cm. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania sera.


Masa serowa
Składniki:
  • 500g mielonego trzykrotnie twarogu
  • 500g mascarpone
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek soku pomarańczowego
  • 4 duże lub 5 małych jajek
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 5-6 śliwek 

Mąkę rozpuścić w soku  pomarańczowym.
Zmiksować twaróg z mascarpone i cukrem starając się nie napowietrzyć zbytnio masy.
Wolno ucierając całość mikserem dodawać po jednym jajku. Podczas dodawania ostatniego wlać sok z pomarańczy z mąką.
Masę wylać na przygotowany spód i wstawić do rozgrzanego na 180ºC piekarnika. Piec ok. 15 minut - można z termoobiegiem - wierzch powinien się delikatnie ściąć.
Wysunąć formę i ułożyć na wierzchu połówki śliwek. Dopiekać ok. 80 minut w 175ºC(już bez termoobiegu).
Sernik całkowicie wystudzić, wypiąć z obręczy i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.


10 komentarzy:

  1. Tym sernikiem idealnie trafiles w moje smaki :) koniecznie musze go zrobic jak tylko wroce do domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piec 15 min, a dopiekać 80? jest ok czy powinno być odwrotnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pierwsze 15 minut pieczenia z termoobiegiem jest po to, aby wierzch sernika się zapiekł. Wtedy delikatnie wysuwamy blaszkę i układamy na wierzchu śliwki. Gdyby były one ułożone od razu mogłyby się zapaść w masie serowej. ;)
      Oczywiście możesz układać je od razu, ale tak jak mówię nie gwarantuję tego, że utrzymają się one na powierzchni szczególnie jeśli masa serowa będzie dość płynna.

      Usuń
  3. ale pyszności :) mniam! daj kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Achh, cudnie wygląda! Twoje serniki są niepowtarzalne.

    OdpowiedzUsuń
  5. coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń