4 wrz 2013

Waniliowy omlet biszkoptowy z bitą smietaną i czereśniami


Pięknie pachnący wanilią omlet podany z bitą śmietaną i czereśniami.

Składniki:
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • porcja bitej śmietany
  • garść czereśni
 /składniki na jeden omlet o średnicy ok. 22cm/

Białko oddzielić od żółtka i ubić ze szczyptą soli oraz cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko, mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wymieszać za pomocą łyżki, tak aby nie zniszczyć piany.
Ciasto wylać na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię wysmarowaną olejem. Smażyć kilka minut z każdej ze stron na średnim ogniu(to ważne, w przeciwnym razie omlet w środku pozostanie surowy i zakalcowaty).

Podawać z kleksem śmietany i ogromną ilością czereśni. :)


5 komentarzy:

  1. To sie nazywa omlet! Fantastycznie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym... zwłaszcza tych czereśni. Jaka szkoda, że to już wrzesień...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, nie dość, że wspaniałe smaki to jeszcze wygląd dania zachwyca!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet Twoje śniadania poniekąd przypominają mi pyszne ciasta. :) Tak trzymać!

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, wygląda przepysznie! wyjątkowy omlet, zachęca do zrobienia a tym bardziej do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń