26 paź 2013

Brain cake, tort mózg


Dziś chcę Wam przedstawić moją ociekającą krwią propozycję na halloween. :)
Tort mózg to ciacho dla ekstremalnych u mnie w domu większość osób rozcierała krem przed jedzeniem, aby nie wyglądał jak wspomniany organ. Myślę, że takim obleśnym ciastem zrobicie furorę wśród dorosłych, a dzieciaki krzykną z przerażenia(a może zachwytu? :D ).

Teraz kilka słów o samym smaku. Jest on bardzo prosty i niezapychający.
Lekki i puszysty biszkopt przełożony kremem z mascarpone, śmietanki kremówki oraz ukrytych w nim malin. Połączenie idealne, prawda? :)

Biszkopt
Składniki:
  • 5 dużych jaj
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
Metalową miskę o średnicy 22cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą(na samo dno polecam wyciąć krążek papieru do pieczenia, wtedy bardzo łatwo wyciągnąć ciasto), piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na bardzo sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy białka są sztywne cały czas mieszając dodać żółtka oraz barwnik(równomiernie się rozprowadzi), przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać je z masą jajeczną delikatnie za pomocą łopatki.
Ciasto przełożyć do miski, i piec około 45-50 minut, a tak naprawdę do czasu aż wbity w biszkopt patyczek będzie suchy.
Upieczony całkowicie wystudzić i przeciąć na 3 równe części.

Poncz
Składniki:
  • 3/4 szklanki przegotowanej wody
  • łyżka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny


Krem
Składniki:
  • 400g bardzo zimnej śmetanki 36%
  • 300g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • odrobiona czerwonego i różowego barwnika
  • 3/4 szklanki malin*
Śmietankę ubić na bardzo sztywno z cukrem i esencją waniliową(uważajcie, aby się nie zważyła), dodać do niej mascarpone oraz odrobinę różowego barwnika(ten kolor będzie na wierzchu ciasta) i już na niskich obrotach miksera połączyć.
Odłożyć do osobnego naczynia połowę kremu, dodać do niego czerwony barwnik i jeszcze raz wymieszać do ujednolicenia kremu.

Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, wyłożyć część kremu, połowę malin, powtórzyć czynność. Ostatni blat ciasta tylko nasączyć.
Za pomocą różowego kremu wyrównać ewentualne nierówności z wierzchu, resztę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką** i dekorować tort tworząc linie przypominające wyglądem mózg. :)
Gotowy schłodzić kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem polać go kilkoma łyżka soku malinowego imitującego krew.
Udanej zabawy!


* - jeśli używacie zamrożonych, nie rozmrażajcie ich wcześniej
** - jeśli takowej nie macie wystarczy torebka strunowa z odciętą końcówką. ;)

 

17 komentarzy:

  1. zajebisty! Bardziej realistyczny niż w niejednym filmie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie to samo mi przez myśl przeszło - zajebisty!

      Usuń
  2. wygląda przerażająco i jakże realistycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przerażająco świetny jest; D

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, mrocznie !! zachwyca mnie to ciasto :) zjadłabym taki słodki móżdżek ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. czadowe ciacho, ale istotnie-wygląda bardziej dekoracyjnie niż smakowicie:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł! Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem w szoku :) Pozytywnym oczywiscie ;) Z checia zalapalabym sie na kawalek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda tak realistycznie, że chyba bałabym się w niego wgryźć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjny, baaardzo w moim guście :D cudownie, że dekoracja jest zjedliwa (to dla mnie bardzo istotne przy zdobionych tortach, często coś mi się wizualnie podoba, ale po przeczytaniu składu odpuszczam), a środek ma właśnie taki, jaki lubię w tortach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł. Już wyobrażam sobie komentarze osób konsumujących :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam. dzięki za super pomysł na prezent urodzinowy. był rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń