26 paź 2013

Sernik michałkowy


Coś dla fanów tych cukierków musiało się pojawić na blogu bo ja sam należę do tego grona.
Biały, niezwykle kremowy, wilgotny i obłędnie słodki sernik o smaku Michałków. :)


Michałkowa masa serowa
Składniki:
  • kilogram kremowego sera
  • 5 dużych jaja
  • czubata łyżka gładkiego masła orzechowego
  • 200g posiekanej białej czekolady
  • 200ml śmietany kremówki
  • 200g białych Michałków pokrojonych w mniejsze części
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej*
  • 2 łyżki mąki pszennej*
/wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową/


Śmietankę doprowadzić do granicy wrzenia, zestawić z ognia, dodać posiekane cukierki oraz czekoladę, wymieszać energicznie do rozpuszczenia się wszystkich składników - w razie potrzeby może delikatnie podgrzewać masę uważając aby nie doprowadzić jej do wrzenia; odstawić do przestygnięcia.

W dużej misie połączyć twaróg z pozostałymi składnikami, najlepiej ręcznie za pomocą rózgi lub mikserem na wolnych obrotach aby nie napowietrzyć zbytnio masy.
Gotową bazę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170ºC przez około 90minut - wierzch powinien być ścięty, jedynie środek może delikatnie drgać(przy tortownicy podczas pieczenia postawić należy niewielkie naczynie z wodą).
Sernik całkowicie wystudzić w piekarniku następnie schłodzić przez całą noc w lodówce(w obręczy, dopiero przed polaniem polewą wypiąć go z niej).


Polewa
Składniki:
  • 60g białej czekolady
  • 60ml śmietany 30%
  • 2 Michałki do dekoracji
Śmietanę rozgrzać, dodać połamaną czekoladę, wymieszać do połączenia się.
Na schłodzony sernik(polewa szybciej zastygnie) wylać ganache, udekorować posiekanymi Michałkami.
Smacznego!


* - ilość mąki tradycyjnie zależy od użytego sera(jeśli jest zwarty proponuję zmniejszyć ilość albo całkiem zrezygnować jeśli jest to np. suchy mielony twaróg)
** - masę serową można ewentualnie dosłodzić(dla mnie jest ona wystarczająco słodka), ale to kwestia gustu ;)

13 komentarzy:

  1. muszę go zrobić! :) zdjęcia są niezwykle apetyczne, baaaardzo zachęcają do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny. Daaawno nie jadłam sernika.

    OdpowiedzUsuń
  3. mój olczysław uwielbia te michałki, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być obłędnie słodki, ale aż chce się wgryźć w kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Masło orzechowe + białe michałki - bosko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mogę już patrzeć na te Twoje serniki, bo od samego patrzenia czuję, że tyję... Ten jest cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda genialnie! i już czuję ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Biała czekolada, białe michałki to musi być pyszne. Do tego gorąca herbata, kot + koc:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko, wygląda cudnie! Jakos specjalnie nie przepadam a sernikami, ale tego na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń