23 paź 2013

Kakaowe magiczne ciasto


Wiem, wiem jestem sto lat do tyłu bo magiczne ciasto podbijało internet ładnych kilka miesięcy temu, ale co ja poradzę, że dopiero teraz do mnie dotarło?
Tak czy siak musiałem koniecznie wypróbować ten przepis bo byłem bardzo ciekawy czy z tego mleka faktycznie powstanie trójwarstwowe ciasto. No i tak. Stała się magia, są trzy warstwy. Ucieszyłem się jak głupi po rozkrojeniu. :D


Składniki:
  • 4 duże jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • łyżka wody
  • 125g rozpuszczonego masła
  • 70g(7 łyżek) mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 500ml ciepłego mleka
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstawić na bok.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać przesianą mąkę z kakao, zmiksować do połączenia dodając stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło. Gdy masa się połączy dodać mleko z rozpuszczona w nim kawą, zmiksować.
Partiami do tej płynnej masy dodawać pianę z białek, łączyć delikatnie najlepiej za pomocą trzepaczki(lub tak jak ja z użyciem łopatki miksera ;) ).
Ciasto przelać do formy o średnicy 22cm(ja swoją tortownicę owinąłem folią aluminiową tak na wszelki wypadek gdyby przeciekało), piec w 170ºC przez ookoło 50 minut - wierzch powinien być sprężysty.
Ciasto wystudzić w piekarniku, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem posypać kakao i udekorować owocami.



4 komentarze:

  1. ja też jeszcze nie piekłam tego ciasta, efekt zachwyca, ale czytałam wiele różnych opinii o smaku... A Tobie smakowało? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi osobiście bardzo smakowało, a biorąc pod uwagę znikomy nakład pracy to bardzo fajne ciasto. :)

      Usuń
    2. zatem będę musiała spróbować :)

      Usuń
  2. To ciasto ciągle przede mną... Fascynujące jest :)

    OdpowiedzUsuń