9 paź 2013

Łosoś teriyaki


To najsmaczniejsza wersja łososia jaką jadłem. Pyszne, soczyste mięso w słodko-słono-kwaśnym sosie. Zdecydowanie zachęcam Was do wypróbowania tej marynaty bo jest obłędna i myślę, że równie dobrze sprawdzi się w przypadku innych gatunków ryb jak i drobiu? :)


Składniki:
  • 5 dzwonków lub filetów z łososia
  • 3/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2cm startego na tarce imbiru
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sok z jednej limonki
Wszystkie składniki na sos wymieszać. Włożyć do tak przygotowanej marynaty umytą i osuszoną rybę, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki lub na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, ułożyć łososia i smażyć, aż do połowy wysokości mięso zmieni kolor, przewrócić na drugą stronę i zalać marynatą. Gotować, aż sos się zredukuje.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym, posypać prażonymi nasionami sezamu i szczypiorem.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Marynata teriyaki jest jedna z moich ulubionych, a ryba z jej dodatkiem smakuje wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis,dzisiaj go wypróbuję w swojej kuchni:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń