To najsmaczniejsza wersja łososia jaką jadłem. Pyszne, soczyste mięso w słodko-słono-kwaśnym sosie. Zdecydowanie zachęcam Was do wypróbowania tej marynaty bo jest obłędna i myślę, że równie dobrze sprawdzi się w przypadku innych gatunków ryb jak i drobiu? :)
Składniki:
- 5 dzwonków lub filetów z łososia
- 3/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki miodu
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2cm startego na tarce imbiru
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sok z jednej limonki
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, ułożyć łososia i smażyć, aż do połowy wysokości mięso zmieni kolor, przewrócić na drugą stronę i zalać marynatą. Gotować, aż sos się zredukuje.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym, posypać prażonymi nasionami sezamu i szczypiorem.
Smacznego!
Marynata teriyaki jest jedna z moich ulubionych, a ryba z jej dodatkiem smakuje wybornie!
OdpowiedzUsuńłosoś <3 nic dodać nic ująć.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis,dzisiaj go wypróbuję w swojej kuchni:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń