Bardzo lubię połączenie kruchego, maślanego ciasta z mocno czekoladowym, lekko wytrawnym musem oraz nutką dymnych i kwaskowatych powideł śliwkowych.
Jeśli dopada Was jesienna depresja musicie je zrobić. Taka dawka czekolady potrafi zdziałać cuda. :)
Kruche babeczki
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180g zimnego masła
- pół szklanki cukru pudru
- czubata łyżka kakao
- duże jajko
Ciasto zawinąć w folię i schłodzić 30 minut.
Rozwałkowywać na grubość 3-4mm, wycinać koła o średnicy dwa razy większej niż foremki - te należy posmarować rozpuszczonym masłem i wysypać delikatnie mąką lub kakao. Spody nakłuć gęsto widelcem, wyłożyć na nie kawałki folii aluminiowej oraz obciążniki w postaci grochu lub fasoli.
Piec z obciążeniem przez ok. 5-6 minut w 180ºC, zdjąć je i dopiekać kolejnych 5-6, aż stracą surowość.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić a następnie delikatnie wyciągać z foremek.
Krem czekoladowy
Składniki:
- 300ml śmietany 30%
- 200g gorzkiej czekolady
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- dodatkowo po 1 łyżeczce powideł np. z tego przepisu
Przed nakładaniem na kruche spody, ubić mikserem do uzyskania gęstego kremu.
Na dno babeczek wykładać po łyżeczce powideł, a na nie wycisnąć za pomocą szprycy krem.
Smacznego!
Nieustannie zachwycasz mnie swoją kreatywnością!
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńWyglądają nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak wypiek z najlepszej kawiarni, są tak idealnie równe i wprost proszą o zjedzenie:D
OdpowiedzUsuń100% czekolady w czekoladzie, to lubię. Cudne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńKrem<3
OdpowiedzUsuńAleż są piękne :) I te zdjęcia - takie klimatyczne, pełne ciepła i tajemnicy :)
OdpowiedzUsuńBabeczki cudne, ale jeszcze bardziej podobają mi się Twoje zdjęcia. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje klimaty :) Zazdroszczę takiej czekoladowej uczty! :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńIle ok. wychodzi babeczek z tej ilości składników?
OdpowiedzUsuńOk 15 sztuk, ale to zależy od wielkości foremek i grubości rozwałkowanego ciasta.
UsuńDziękuję za odpowiedź;) Właśnie będę je robić
UsuńZrobiłam dzisiaj i wyszły świetnie :) Zapraszam na mojego bloga :) http://zpiekarnikajulki.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń