Sernik w kolorach blask&white. Podstawowy przepis na niego pochodzi z bloga Cioccolato Gatto.
Naprawdę jest on wart wypróbowania, nie tylko przez tych co Oreo uwielbiają. ;)
Spód
Składniki:
- 300g Oreo
- 130g rozpuszczonego masła
Masą wylepić dno oraz boki formy o średnicy 22cm. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa
Składniki:
- 650g zmielonego twarogu
- 250g mascarpone
- 250ml słodzonego mleka skondensowanego
- 2 duże jaja
- łyżeczka esencji waniliowej
- opakowanie budyniu waniliowego(30g)
- 150g Oreo( u mnie z nadzieniem)
Zmiksować ze sobą twaróg, mascarpone, esencję waniliową oraz mleko skondensowane. Dodawać jajka oraz proszek budyniowy. Na koniec delikatnie wmieszać pokruszone ciastka.
Masę wylać na schłodzony spód.
Piec pierwszych 15 minut w 170ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 125ºC i piec kolejnych 40=50 minut, aż sernik się zetnie. Wystudzić i schłodzić minimum 4 godziny w lodówce.
Przed podaniem wierzch udekorować bitą śmietaną oraz pokruszonymi ciasteczkami.
Smacznego!
Wiem, powtórzę się, ale Twoje serniki są cudowne.
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuńsernik z oreo ! mój brat oszalał by na jego widok ;D wygląda cudownie, zresztą jak każdy wypiek na twoim blogu :)
OdpowiedzUsuńJaki wysoki... istna rozpusta :) Kochamy serniki! Twój wygląda super :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak pokryty śniegiem. Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńCudowny :)
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie, ile użyć kremówki żeby wyszła taka ilość kremu na wierzchu?
Dziękuję.
UsuńOkoło 250ml śmietanki. :)
sernik z oreo. jak to niesamowicie wygląda. a jak nie ziemsko musi smakować :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo kuszące ! I w ogóle Twoje zdjęcia są rewelacyjne !Pozdrawiam, Alicja.
OdpowiedzUsuńmistrz w robieniu serników! :)
OdpowiedzUsuńTaki czarno-biały jest wyjątkowo elegancki :)
OdpowiedzUsuńpiękny!
OdpowiedzUsuńo maj gat ;] Zjawiskowy jest:) nie przepadam, za tymi ciasteczkami, ale tutaj nadają się idealnie. Ta głębia koloru, jestem zachwycona:)
OdpowiedzUsuńSernik niestety jest prawie w ogóle nie słodki, co powoduje, że ma nijaki smak. Nie załatwią tego ciastka w środku ani mleko skondensowane. Smakując masę przed wylaniem, dodałam pół szkl cukru, ale to i tak było za mało. Zdecydowanie brakuje cukru w przepisie!
OdpowiedzUsuńPoziom słodkości too już chyba kwestia gustu, dlatego zawsze proponuję próbować masy przed upieczeniem.
OdpowiedzUsuń