6 paź 2013

Sernik z Oreo


Sernik w kolorach blask&white. Podstawowy przepis na niego pochodzi z bloga Cioccolato Gatto.
Naprawdę jest on wart wypróbowania, nie tylko przez tych co Oreo uwielbiają. ;)

Spód
Składniki:
  • 300g Oreo
  • 130g rozpuszczonego masła
Ciasteczka zmiksować z masłem na drobne okruchy konsystencją przypominające mokry piasek.
Masą wylepić dno oraz boki formy o średnicy 22cm. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.


Masa serowa
Składniki:
  • 650g zmielonego twarogu
  • 250g mascarpone
  • 250ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 duże jaja
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • opakowanie budyniu waniliowego(30g)
  • 150g Oreo( u mnie z nadzieniem)
/wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową/

Zmiksować ze sobą twaróg, mascarpone, esencję waniliową oraz mleko skondensowane. Dodawać jajka oraz proszek budyniowy. Na koniec delikatnie wmieszać pokruszone ciastka.
Masę wylać na schłodzony spód.
Piec pierwszych 15 minut w 170ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 125ºC i piec kolejnych 40=50 minut, aż sernik się zetnie. Wystudzić i schłodzić minimum 4 godziny w lodówce.
Przed podaniem wierzch udekorować bitą śmietaną oraz pokruszonymi ciasteczkami.
Smacznego!


15 komentarzy:

  1. Wiem, powtórzę się, ale Twoje serniki są cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik z oreo ! mój brat oszalał by na jego widok ;D wygląda cudownie, zresztą jak każdy wypiek na twoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki wysoki... istna rozpusta :) Kochamy serniki! Twój wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak pokryty śniegiem. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny :)
    Mam tylko pytanie, ile użyć kremówki żeby wyszła taka ilość kremu na wierzchu?

    OdpowiedzUsuń
  6. sernik z oreo. jak to niesamowicie wygląda. a jak nie ziemsko musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Baaardzo kuszące ! I w ogóle Twoje zdjęcia są rewelacyjne !Pozdrawiam, Alicja.

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki czarno-biały jest wyjątkowo elegancki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o maj gat ;] Zjawiskowy jest:) nie przepadam, za tymi ciasteczkami, ale tutaj nadają się idealnie. Ta głębia koloru, jestem zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik niestety jest prawie w ogóle nie słodki, co powoduje, że ma nijaki smak. Nie załatwią tego ciastka w środku ani mleko skondensowane. Smakując masę przed wylaniem, dodałam pół szkl cukru, ale to i tak było za mało. Zdecydowanie brakuje cukru w przepisie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Poziom słodkości too już chyba kwestia gustu, dlatego zawsze proponuję próbować masy przed upieczeniem.

    OdpowiedzUsuń