22 lis 2013

Brownie z malinami i kruszonką


Ostatnio wpadłem na pomysł połączenia miękkiego, ciągnącego się brownie z chrupiącą kruszonką.
Miałem pewne obawy czy kruszonka odpowiednio się upiecze przy tym, aby brownie pozostało wilgotne.
Eksperyment chyba się udał, bo ciasto zniknęło bardzo szybko. :)

Brownie
Składniki:
  • 170g czekolady gorzkiej
  • 120g masła
  • 3 duże jaja
  • 150g cukru
  • 100g mąki 
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki malin
 W rondelku rozpuścić masło, zdjąć z ognia, dodać połamaną na mniejsze części czekoladę i kawę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się.
Ubijając masę czekoladową rózgą dodawać cukier oraz jaja, na sam koniec wmieszać mąkę oraz kakao.


Kruszonka
Składniki:
  • 60g masła
  • 60g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • łyżka kakao
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Wymieszać suche składniki, dodać masło i rozetrzeć w dłoniach do powstania okruchów.

Blaszkę o wymiarach 30x30(lub mniejszą, warstwa brownie będzie grubsza) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozsypać na wierzchu maliny oraz kruszonkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC z funkcją góra-dół + opiekanie, piec 15-20 minut. Wbity w ciasto patyczek powinien mieć gródki ciasta.
Upieczone i wystudzone ciasto polać cukrem i posypać pokruszonymi malinami.


3 komentarze: