20 lis 2013

Risotto z suszonymi borowikami i gorgonzolą


Przyznam szczerze, że może kolor nie zachwyca, ale za to aromatem i smakiem podbije Wasze kubki smakowe, oczywiście jeśli jesteście fanami suszonych grzybów, ostrego sera i kremowego ryżu. :)


Składniki:
  • 200g ryżu do risotto, np. arborio
  • 50g suszonych borowików
  • 150ml białego wina
  • 80g gorgonzoli
  • cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 50g masła
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • garść świeżej bazylii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
Grzyby zalać 600-700ml wody, odstawić do namoczenia na ok. 2-3 godziny, odsączyć i posiekać jeśli są bardzo duże. Wodę przelać do rondelka, doprawić solą, pieprzem, dodać liść laurowy, doprowadzić do wrzenia.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę oraz czosnek, dodać grzyby oraz gałkę. Smażyć ok. 5 minut, dodać ryż, prażyć, aż stanie się szklisty(ok. 2-3 minut). Na patelnię wlać wino, gdy ryż je wchłonie dodać chochlę gorącego wywaru, cały czas delikatnie mieszając. Czynność powtarzać do momentu, aż ryż będzie miękki(ok. 25 minut).
Na koniec dodać pokruszony ser, masło, skórkę z cytryny oraz bazylię.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Pyszny jesienny obiad ! Ty to wiesz jak sprawić by człowiek w momencie zrobił się głodny ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, mam pytanie, jako, że z moją wyobraźnią ilościową czasem kiepsko :) Ta porcja będzie chyba za mała dla 6 osób, w tym 3 facetów prawda? :)
    Świetna strona, dzisiaj odkryłam i z pewnością będę zaglądać :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zdecydowanie za mała. To jest opcja dla 2 bardzo głodnych osób. ;)

      Usuń
  3. Ok., dziękuję za odpowiedź :) będę kombinować :) :)

    OdpowiedzUsuń