5 lis 2013

Pierogi z kapustą i pieczarkami


Prawie wigilijne, co? :)
Nie będzie jakiegoś wielkiego wstępu, bo chyba każdy je jadł, ale większość na pewno nie lubi ich lepić. Ja przynajmniej zaliczam się do tej grupy. Zlepianie pierogów to istna katorga i kara dla mnie...

Ciasto
Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
Zagnieść elastyczne i miękkie ciasto, zawinąć w folię i odstawić na czas przygotowywania farszu.


Farsz
Składniki:
  • 200g pokrojonych w kostkę pieczarek
  • 450g kiszonej kapusty*
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • łyżka masła
  • pieprz, sól
Na maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć, aż odparuje z nich woda. Dodać posiekaną kiszoną kapustę, przyprawy. Przesmażyć całość ok.10-15 minut, aż kapusta zmięknie. Wystudzić.

Ciasto cienko rozwałkować, wycinać okrągłe kształty, nakładać nadzienie i zlepiać.
Pierogi gotować w osolonej wodzie 5-6 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię, odsączyć a następnie podsmażyć kilka minut na maśle, aż się zrumienią.
Smacznego!


* - wykorzystałem domową kapustę która nie była zbyt kwaśna, jeśli jednak Wasza jest bardzo intensywna proponuję dzień wcześniej ją namoczyć lub odgotować przez 5 minut 

3 komentarze:

  1. Pierogi na pewno smakowały fantastycznie:) Jestem pod wielkim wrażeniem zdjęć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie lubię lepić pierogi; D
    A z kapustą i grzybami lubię najbardziej, jeśli chodzi o wytrawne pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, moje ulubione, jeszcze podsmażane *.*

    OdpowiedzUsuń