4 lis 2013

Dyniowa granola



Kolejny słoik z granolą pusty więc trzeba było zrobić następną. ;)
Tym razem sezonowa z dodatkiem dyniowego puree i lekko korzennych przypraw, zdecydowanie dla miłośników dyniowych eksperymentów kuchennych.
Jeśli nie lubicie dyni może wypróbujecie inne przepisy:
- Granola orzechowa
- Granola na bogato
- Granola czekoladowa z suszonymi śliwkami

Składniki:
  • kilogram mieszanki płatków(owsianych, kukurydzianych, pszennych,żytnich)
  • pół szklanki siemienia lnianeg
  • szklanka dyniowego puree
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół szklanki miodu
  • opcjonalnie szklanka rodzynek
Wymieszać ze sobą wszystkie płatki oraz nasiona.
W osobnej misce wymieszać puree z dyni, miód, przyprawy i olej.
Mokre składniki przelać do suchych, dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na największą blaszkę piekarnika, piec przez godzinę w 180ºC mieszając co 10-15 minut, aby równomiernie się rumieniła.
Na koniec dodać opcjonalnie suszone owoce.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

6 komentarzy:

  1. Jak tylko skonczy mi sie moja bananowa granola zrobie tę, na bank! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sezonowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O to ja jutro do pracy na śniadanko zamawiam do skosztowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł ! dyniowa granola z całą pewnością sprawdzi się jako idealny dodatek do jesiennych śniadań i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. musi smakować nieziemsko! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W lodówce leży słoik puree z dyni i czeka na użycie... Dyniowa granola! Przecież to takie proste. Sama nie rozumiem mojego zaskoczenia możliwościami zastosowania dyni. Jakoś kojarzyła mi się tylko z zupą-krem. A w tym sezonie okazuje się, że i można z niej wyczarować muffinki, ciasto dyniowe, syrop do kawy... i granolę :) Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń