Po bardzo udanym eksperymencie z sernikiem ryżowym przyszedł czas na ciasto z ryżu. I tu też miłe zaskoczenie. Struktura ciasta jest bardzo przyjemna, pięknie pachnie kokosem oraz cytrusami. Wierzch przed wstawieniem do piekarnika obficie posypałem cukrem, dzięki czemu stworzyła się chrupiąca karmelowa skorupka.
Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni to przepis dla Was.
Składniki:
- 200g ryżu
- 250ml wody
- 250ml mleka
- 200ml mleczka kokosowego
- 150g cukru
- 50g wiórek kokosowych
- łyżka mąki pszennej
- 3 jaja
- skórka i sok z jednej pomarańczy
Białka ubić na sztywno, żółtka, wiórki, mąkę, mleczko kokosowe, sok i skórkę z pomarańczy połączyć z ryżem, a następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.
Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20-21cm, wierzch posypać grubym cukrem.
Piec ok. 50-60 minut w 180ºC, aż do wyraźnego zrumienienia się.
Ciasto przed podaniem najlepiej schłodzić.
Super
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić ! Koniecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega !
Cudo :) Uwielbiam kokos.
OdpowiedzUsuńZ ryżu ? Ciekawa propozycja ! :)
OdpowiedzUsuńpyszne i z pewnością pożywne :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące.
OdpowiedzUsuńHmmm…podałabym to ciasto na obiad ,piękne.
OdpowiedzUsuńTo będzie pyszne!! Koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńhttp://domowe-wypieki.com/sernik-na-biszkopcie/
Z chęcią wypróbuję ten przepis bo połączenie smakowe jest niecodzienne i wyjątkowe... pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuń