Tradycyjny sernik na kruchym spodzie, ale z efektem wow, bo czy te paski nie są zachwycające? :)
Spód
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 80g masła
- małe jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Masa serowa
Składniki:
- 800g kremowego serka
- 5 jaja
- szklanka cukru
- sok i skórka otarta z cytryny
- łyżeczka esencji waniliowej
- 1 budyń waniliowy(proszek)
- szklanka kwaśnej śmietany
- 50g roztopionego masła
- 3 łyżki kakao
Schłodzony spód wstawić do rozgrzanego na 180ºC piekarnika, piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć i wyłożyć na niego masę serową - na środku naprzemiennie wylewając po 3 łyżki jasnej i ciemnej masy serowej.
Sernik piec ok. 70-80 minut w 170ºC.
Wierzch
Składniki:
- 4 kostki gorzkiej czekolady + łyżka mleka
- 200g kwaśnej śmietany
- łyżka cukru pudru
Czekoladę rozpuścić* i przełożyć do małej torebki strunowej, odciąć końcówkę jednego z rogów.
Na 10 minut przed końcem pieczenia sernik delikatnie wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut, rozsmarować śmietanę, a z czekolady wycisnąć spiralę zaczynając od środka. Wykałaczką zrobić wzorek.
Sernik wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut, po tym czasie wyłączyć grzanie.
Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
* - ja włożyłem czekoladę i mleko do woreczka strunowego, zanurzonego w gorącej wodzie.
Z pozostałej można wycisnąć np. pająki ;)
Te paski zdecydowanie dodają mu uroku :)
OdpowiedzUsuńobłędnie wygląda.
OdpowiedzUsuńświetny efekt! :)
OdpowiedzUsuńWOW, wspaniały sernik, teraz juz wiem jakie ciasto upiekę na święta:)
OdpowiedzUsuńod dawna stałam się fanka Twojej strony, wiele wypieków już poszło i wszystkie były udane. gratuluje!!!!
OdpowiedzUsuńjedno pytanko czy zamiast kruchego spodu można zrobić z ciasteczek z masłem? będzie pasowałczy jednka kruche konieczne?
Ciesze się, że ktoś wypróbował przepis z mojej strony no i co najważniejsze, że się udało i smakowało. Bardzo mi miło z tego powodu. :)
UsuńCo do spodu to oczywiście można zrobić ciasteczkowy, ja kruchy proponuję bo u nas w domu zawsze taki robi się do serników, a szczególnie sernika zebry. :)
Piękny
OdpowiedzUsuńPrzepiękny jest.
OdpowiedzUsuńFaktycznie taka fajna zebra Ci wyszła:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńSernikowa zebra - genialne ! I jakie urocze :)
OdpowiedzUsuńBrak mi słów, fantastyczny jest ten serniczek! :))
OdpowiedzUsuńRzeczywiście "wow" :):):)
OdpowiedzUsuńJest absolutnie przepiękny! Wypróbuję przy najbliższej okazji. Jak zrobiłeś, że zebra Ci się tak pięknie podwinęła na bokach? Uderzasz delikatnie blaszką w blat, aby się lepiej rozlało, czy po prostu lejesz jak leci? :o)
OdpowiedzUsuńSamo z siebie tak się zrobiło, ja tylko nakładałem po 3 łyżki masy na przemian. :D
UsuńMogę wiedzieć o jaki serek Ci chodzi ? Homogenizowany,np waniliowy ? muszę to zrobić bo wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńJa używałem biedronkowego serka w kubełku(waniliowego), ale myślę że mielony twaróg wymieszany np. z mascarpone też się nada. :)
UsuńCzy kwaśną śmietaną można zastąpić gęstym jogurtem?
OdpowiedzUsuńTak, np. greckim.
UsuńMatuszu, Twój sernik wygląda rewelacyjnie! piękny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę kolejnych pięknych inspiracji, którymi nacieszysz nasze oczy :)
Olinka - Smakowy Raj
Wygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńTe paski owszem, są zachwycające :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście sernik oszałamia. Następny sernik upiekę właśnie taki:)
OdpowiedzUsuńZdjęcia są obłędnie piękne i tak smacznie wygląda sernik, że natychmiast chciałoby się go zjeść. Bardzo ładna i fajna strona, z chęcią będę tutaj wracała. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuń