24 lis 2013

Sernik zebra


Tradycyjny sernik na kruchym spodzie, ale z efektem wow, bo czy te paski nie są zachwycające? :)

Spód
Składniki:
  • szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g masła
  • małe jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i proszkiem, dodać zimne masło, rozetrzeć je w dłoniach do powstania małych okruchów, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim dno tortownicy 22cm, schłodzić 30 minut w lodówce.


Masa serowa
Składniki:
  • 800g kremowego serka 
  • 5 jaja
  • szklanka cukru
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 budyń waniliowy(proszek)
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 50g roztopionego masła
  • 3 łyżki kakao
Wszystkie składniki(prócz kakao) zmiksować na jednolitą masę, podzielić ją na dwie części i do jedn dodać kakao.

Schłodzony spód  wstawić do rozgrzanego na 180ºC piekarnika, piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć i wyłożyć na niego masę serową - na środku naprzemiennie wylewając po 3 łyżki jasnej i ciemnej masy serowej.
Sernik piec ok. 70-80 minut w 170ºC.


Wierzch
Składniki:
  • 4 kostki gorzkiej czekolady + łyżka mleka
  • 200g kwaśnej śmietany
  • łyżka cukru pudru
 Śmietanę wymieszać z cukrem.
Czekoladę rozpuścić* i przełożyć do małej torebki strunowej, odciąć końcówkę jednego z rogów.

Na 10 minut przed końcem pieczenia sernik delikatnie wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut, rozsmarować śmietanę, a z czekolady wycisnąć spiralę zaczynając od środka. Wykałaczką zrobić wzorek.
Sernik wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut, po tym czasie wyłączyć grzanie.
Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.


* - ja włożyłem czekoladę i mleko do woreczka strunowego, zanurzonego w gorącej wodzie.
Z pozostałej można wycisnąć np. pająki ;)

 

23 komentarze:

  1. Te paski zdecydowanie dodają mu uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW, wspaniały sernik, teraz juz wiem jakie ciasto upiekę na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. od dawna stałam się fanka Twojej strony, wiele wypieków już poszło i wszystkie były udane. gratuluje!!!!
    jedno pytanko czy zamiast kruchego spodu można zrobić z ciasteczek z masłem? będzie pasowałczy jednka kruche konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że ktoś wypróbował przepis z mojej strony no i co najważniejsze, że się udało i smakowało. Bardzo mi miło z tego powodu. :)

      Co do spodu to oczywiście można zrobić ciasteczkowy, ja kruchy proponuję bo u nas w domu zawsze taki robi się do serników, a szczególnie sernika zebry. :)

      Usuń
  4. Faktycznie taka fajna zebra Ci wyszła:) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernikowa zebra - genialne ! I jakie urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brak mi słów, fantastyczny jest ten serniczek! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest absolutnie przepiękny! Wypróbuję przy najbliższej okazji. Jak zrobiłeś, że zebra Ci się tak pięknie podwinęła na bokach? Uderzasz delikatnie blaszką w blat, aby się lepiej rozlało, czy po prostu lejesz jak leci? :o)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo z siebie tak się zrobiło, ja tylko nakładałem po 3 łyżki masy na przemian. :D

      Usuń
  8. Mogę wiedzieć o jaki serek Ci chodzi ? Homogenizowany,np waniliowy ? muszę to zrobić bo wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używałem biedronkowego serka w kubełku(waniliowego), ale myślę że mielony twaróg wymieszany np. z mascarpone też się nada. :)

      Usuń
  9. Czy kwaśną śmietaną można zastąpić gęstym jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
  10. Matuszu, Twój sernik wygląda rewelacyjnie! piękny!
    Pozdrawiam i życzę kolejnych pięknych inspiracji, którymi nacieszysz nasze oczy :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  11. Te paski owszem, są zachwycające :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rzeczywiście sernik oszałamia. Następny sernik upiekę właśnie taki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdjęcia są obłędnie piękne i tak smacznie wygląda sernik, że natychmiast chciałoby się go zjeść. Bardzo ładna i fajna strona, z chęcią będę tutaj wracała. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń