27 lis 2013

Tarta karmelowo-czekoladowa z orzeszkami ziemnymi


Nieprzyzwoicie słodka, ale nie można się od niej oderwać. Zaręczam Wam, że na jednym kawałku się nie skończy, bo połączenie karmelu, orzeszków, czekolady i delikatnego pomarańczowego aromatu nie może się nie udać! Tarta jest z rodzaju tych miękkich, ciągnących, brudzących, ale dla zmyłki pokryta jest warstwą zawsze błyszczącej polewy. :)

Spód
Sładniki:
  • 200g ciasteczek Oreo lub innych czekoladowych markiz
  • 60g roztopionego masła
Ciasteczka zmiksować, dodać rozpuszczone masło i takim mokrym piaskiem wylepić formę o średnicy 24cm. Schłodzić w lodówce.

Karmel
Składniki:
  • 180g cukru
  • 50ml wody
  • 60ml mleka
  • 50g masła
  • pół łyżki mąki pszennej
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g solonych, uprażonych orzeszków ziemnych
Do garnuszka wlać wodę, oraz cukier, nie mieszając gotować, aż karmel nabierze ciemnozłotego koloru - zajmie to ok, 15 minut ale należy masę mieć na oku bo gdy zacznie ciemnieć bardzo łatwo można ją  przypalić.
Do gorącego karmelu dodać zimne masło, wymieszać, odstawić do delikatnego przestygnięcia, w tym czasie połączyć mąki z mlekiem. Cały czas energicznie mieszając dolać mąkę rozpuszczoną w mleku, postawić na ogniu i ponownie doprowadzić do wrzenia.
Wmieszać orzeszki i wylać na przygotowany spód, wstawić do lodówki do wystygnięcia.


Krem czekoladowy
Składniki:
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 100g gorzkiej czekolady
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 30g masła
Śmietankę doprowadzić do granicy wrzenia, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, skórkę pomarańczową oraz masło, odstawić na 5 minut, po tym czasie wymieszać na jednolitą masę.
Jeszcze płynną, ale nie gorącą czekoladę wylać na karmel, schłodzić 3 godziny.

Lśniąca polewa
Składniki:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka wody
Czekoladę posiekać, zalać mlekiem i wstawić na 10 sekund do mikrofali, wymieszać i jeśli nie rozpuściła się włączyć na kolejnych 5 sekund. Do gorącej czekolady dodać miód oraz wodę, delikatnie wymieszać, aby nie napowietrzyć masy.
Gorącą polewę wylać na tartę, rozprowadzić ją równomiernie przechylając formę(nie należy używać do tego noża czy innego narzędzia bo nie będzie gładka i błyszcząca).
Schłodzić minimum 3 godziny.


9 komentarzy:

  1. Twoje zdjęcia są cudowne! Masz talent, jedzenie na nich wygląda.. bajecznie <3
    A tarta mega-zapewne mimo zmulenie jadłabym dalej ;D ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam ją… Jest przepyszna. Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przez Ciebie będę gruba ! :D Takie tu serwujesz przepisy na ciasta ja nic innego teraz nie robię i tylko je piekę i ... zjadam pół blachy sama :D
    Cudowności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dobrze, bo ja mam ten sam problem ostatnio. Tylko piekę i tyję. :D

      Usuń
  4. Mam takie chyba nietypowe pytanie, ale nie wiem, gdzie mogłabym je zadać, więc piszę tutaj :) Czy potrafiłbyś zrobić jakieś fajne ciasto, babeczki (tylko nie ciastka :P ) z M&M'Sami ? :D Chciałabym kiedyś komuś zrobić, a wiem, że je uwielbia, ale sama nic nie wymyślę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wiem, że przeglądanie Twojego bloga o tej godzinie to był błąd ;) Chyba zaraz pójdę coś upiec :D Mega smakowite zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń