Wiosną obowiązkowo u nas w domu musi być ucierany placek z rabarbarem, latem z truskawkami, a jesienią z jabłkami. To takie must have sezonów. ;)
To ciasto nie należy do jakiś wybitnych wypieków, ale jest maślane, pachnie cynamonem i znika w tempie ekspresowym więc raz na jakiś czas gości na naszym stole, może i Wy się skusicie?
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 250g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dużych jaj
- 4-5 dużych jabłek pokrojonych w plastry
Jaja ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę. Na przemian dodawać suche składniki i rozpuszczone masło zaczynając i kończąc na mące.
Ciasto będzie gęste, ale takie ma być.
Wyłożyć je na dużą blachę, równomiernie rozprowadzić.
Na wierzchu rozłożyć jabłka, posypać grubym cukrem.
Piec przez ok. 50-60 minut w 180ºC do suchego patyczka.
Wcinać jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem i popijając szklanką mleka. :)
ciasto ratunkowe, w mojej rodzinie jest bardzo podobny przepis ;)
OdpowiedzUsuńProste ucierane z jabłkami najlepsze do herbatki :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu często się piecze takie ciasto:)
OdpowiedzUsuńmogę kawałek?! :)
OdpowiedzUsuńwowwww
OdpowiedzUsuń