2 lis 2013

Ucierane ciasto z jabłkami


Wiosną obowiązkowo u nas w domu musi być ucierany placek z rabarbarem, latem z truskawkami, a jesienią z jabłkami.  To takie must have sezonów. ;)

To ciasto nie należy do jakiś wybitnych wypieków, ale jest maślane, pachnie cynamonem i znika w tempie ekspresowym więc raz na jakiś czas gości na naszym stole, może i Wy się skusicie?


Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 250g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dużych jaj
  • 4-5 dużych jabłek pokrojonych w plastry
Wymieszać i przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Jaja ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę. Na przemian dodawać suche składniki i rozpuszczone masło zaczynając i kończąc na mące.
Ciasto będzie gęste, ale takie ma być.
Wyłożyć je na dużą blachę, równomiernie rozprowadzić.
Na wierzchu rozłożyć jabłka, posypać grubym cukrem.
Piec przez ok. 50-60 minut w 180ºC do suchego patyczka.

Wcinać jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem i popijając szklanką mleka. :)


5 komentarzy:

  1. ciasto ratunkowe, w mojej rodzinie jest bardzo podobny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste ucierane z jabłkami najlepsze do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu często się piecze takie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń