Ostatnio znów wykończyłem słoik z granolą, ale tym razem postanowiłem zrobić coś innego. Postawiłem na batoniki. Sprawdzają się świetnie, szczególnie jeśli nie macie czasu na śniadanie. Ciach w łapkę batonika, do tego kubek kawy zbożowej i można wychodzić. :)
Składniki:
- 400-450g płatków(u mnie owsiane, żytnie, siemię lniane)
- 100g rozydznek
- ok. 400g niesłodzonego mleka skondensowanego
- 100g miodu
- 1 jajko
- 50g rozpuszczonego masła
- łyżeczka cynamonu
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę, dobrze ugnieść. Piec ok. 30 minut w 180ºC, aż wierzch się zarumieni.
Całkowicie wystudzić, pokroić ostrym nożem na batoniki.
Smacznego!
uwielbiam owsiane batoniki! zdrowa, smaczna, chrupiąca przekąska ;-))
OdpowiedzUsuńAbsolutnie boskie! Ostatnio współlokatorka chłopaka takie zrobiła, pachniały bosko! Tym razem i ja muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne ! Zabieram często takie ze sobą do szkoły :D
OdpowiedzUsuńCoś dla moich małych łakomczuchów!
OdpowiedzUsuńnie ma to jak zdrowe, domowe batoniki! dodają energii i smakują pysznie :)
OdpowiedzUsuńJakie one apetyczne!
OdpowiedzUsuń