16 gru 2013

Drożdżowy wieniec z makiem


A może zamiast tradycyjnego makowca w formie rolady zagości na waszych świątecznych stołach warkocz z makiem? Ciasto jest identyczne, a nie ma męczenia się z pęknięciami czy nierównomiernym wyrośnięciem. ;)


Składniki:
  • 450g mąki pszennej
  • 200ml mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 50 g roztopionego masła
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka soli
  • 500g masy makowej*
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mlekiem, odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać z  pozostałym cukrem i sola. Dodać pracujący rozczyn, żółtka, wymieszać ciasto. Gdy zacznie wchłaniać mąkę dodać masło. Zagniatać je ok. 8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto, odgazować uderzając w nie pięścią, rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3-5mm, rozłożyć równomiernie masę makową(należy wymieszać ją z ubitymi na sztywno białkami), zwinąć w roladę.
Przeciąć ją  na pół, zapleść ze sobą oba ramiona tak aby była widoczna masa makowa; zwinąć w koło, odstawić na 15 minut do napuszenia się.
Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem.

Piec ok. 35 minut w 180ºC do złotego koloru, gorącą posmarować miodem lub lukrem.
Smacznego!


* - kupnej(można ją wtedy dosmaczyć miodem i wzbogacić o ulubione bakalie) lub domowej tak jak w moim przypadku, np. z tego przepisu


 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam go ! Ale niestety mi zawsze wychodzi pokraczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze ma coś w sobie tak sentymentalnego...

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś najważniejszy na święta był sernik, a teraz makowiec. Nie wiem co się ze mną stało, ale mak mnie prześladuje. Stale mam na niego smak! Twój wieniec ma dużo maku w sobie, tak jak lubię. Zdjęcia 1 klasa.

    OdpowiedzUsuń