21 gru 2013

Drożdżowe ślimaczki z kapustą i grzybami na oleju rzepakowym


Do świątecznego barszczu i jako dodatek do wigilijnego karpia. Kapuśniaczki w formie ślimaczków, o przepysznym korzennym aromacie za sprawą kminku, gałki muszkatołowej, goździków i suszone żurawiny. Do tego miękkie i wilgotne drożdżowe ciasto z dodatkiem oleju rzepakowego, dzięki któremu utrzymuje ono wilgotność kilka dni. Przy tym olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto umieścić go na stałe w naszym jadłospisie, a przynajmniej starać się podmieniać nim masło czy inne tłuszcze. W końcu to nasze dobro narodowe, prawda? ;)


Farsz*
Składniki:
  • 1kg kapusty kiszonej*
  • 2 spore garście suszonych grzybów
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • 2 cebule
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka mielonego kminku
  • pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki cynaomnu
  • łyżka cukru
  • liść laurowy
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • pieprz, sól
Grzyby zalać 3 szklankami ciepłej wody, odstawić na 30-60 minut.

W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Gdy ta zacznie się rumienić dołożyć odciśnięte i posiekane grzyby, cukier, żurawinę oraz wszystkie przyprawy. Smażyć 5 minut, a następnie dodać kapustę, podlać całość 2 szklankami wody w której moczyły się grzyby. Doprawić solą i pieprzem.
Gotować bez przykrycia na małym ogniu, aż kapusta zmięknie, a większość płynu odparuje - ok. 30 minut.
Farsz całkowicie wystudzić, a przed wyłożeniem go na ciasto dodać do niego dwa jajka.


Ciasto
Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży 
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • duże jajko
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku, odstawić na 10 minut.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki, wlać pracujący rozczyn, olej i jajko. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto(powinno odrobinę lepić się do rak, ale nie może być zbyt rzadkie, w razie czego można dodać odrobinę mąki lub mleka).
Wyrobione ciasto obsypać mąką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia obętości.
Wyrośnięte, zagnieść raz jeszcze aby je odgazować. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3-4mm. rozłożyć farsz, ciasno zwinąć w roladę, pokroić na plastry o grubości ok. 3cm.
Gotowe ślimaczki układać w sporych odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić je w ciepłym miejscu na około 20 minut do ponownego napuszenia.
Przed pieczeniem posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem.

Piec ok. 30 minut w 180ºC, aż do wyraźnego zrumienienia.
Gorące posmarować 2 łyżkami roztopionego masła.
Smacznego!


* - polecam zrobić go dzień wcześniej, wtedy wszystkie smaki dobrze się przenikną

12 komentarzy:

  1. PRZEBOSKIE <3 daj jednegooo :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają prze apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne i jakie piękne zdjęcia, urzekające i klimatyczne. Szkoda że dla mnie ślimaczka nie starczy :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję! Właśnie mnie uświadomiłaś, że są wyniki i jestem wśród wygranych. :)
    Również gratuluję, tort wyglądał bosko. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia na Twoim blogu są po prostu przepiękne. Zajrzałam tylko na chwilkę, z ciekawości a nie mogę się oderwać. Wow! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do częstszych wizyt. :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  6. Zostałeś dodany do obserwowanych ;)

    OdpowiedzUsuń