4 gru 2013

Jabłecznik z kokosem


Jeszcze jedno ciasto z poplamionego zeszytu. ;)
Kiedyś pojawiało się ono bardzo często w naszym domu ale ostatnio zostało zaniedbane, a wcale nie słusznie bo to przepyszna wersja jabłecznika. Bardzo delikatna i aromatyczna. W cieście jest kilka warstw - biszkopt, gotowane jabłka, budyń, oraz wiórki kokosowe, które nadają dodatkową strukturę. :)

Biszkopt
Składniki:
  • 5 jaj
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
Białka ubić z solą i cukrem na bardzo sztywną i gęstą pianę, cały czas miksując dodać żółtka.
Do ubitych jaj przesiać oba rodzaje mąki delikatnie, za pomocą łopatki wmieszać je.
Masę przelać do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w 180ºC przez ok. 20-25 minut lub aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.

Nadzienie
Składniki:
  • ok. 1,5kg jabłek
  • 1l wody
  • szklanka cukru
  • 3 budynie śmietankowe
Jabłka obrać i pokroić w ok. 1cm plastry, wrzucić je na gotującą się wodę z cukrem, prażyć ok. 5 minut, aż zmiękną.
Jabłka wyjąć i rozłożyć równą warstwą na przygotowanym biszkopcie.
Odmierzyć 3 szklanki kompotu na którym ugotować budyń.
Gorący wyłożyć na warstwę jabłek.


Masa kokosowa
Składniki:
  • 200g masła
  • 200g wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
 Masło rozpuścić z cukrem, zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe oraz jajka. Tak przygotowaną masę rozłożyć równomiernie na budyni.
Całe ciasto wstawić na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, aż wierzch się zarumieni.

Przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Ja go robię jeszcze z wersją z pomarańczowym budyniem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być przepyszne, ale dużo przy tym pracy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka wielkosc formy do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przepis na dużą blachę - nie wiem coś koło 26x35cm?

      Usuń