7 gru 2013

Sernik Izaura


Taki świąteczny i w starym stylu, bo na ubitej pianie z białek przez co nie jest idealnie równy, ale za to ma lżejszą, piankową konsystencję. W połączeniu z czekoladowym ciastem i wiórkami kokosowymi według mnie must have na świątecznym stole. :)

Masa serowa
Składniki:
  • 500g kremowego serka typu mascarpone
  • 3 duże jajka
  • budyń waniliowy(proszek)
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki cukru
Białka ubić na sztywno, pozostałe składniki zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia się.
Partiami za pomocą łopatki wymieszać ubita pianę z białek.
 

Ciasto czekoladowe
Składniki:
  • 130g masła
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Masło rozpuścić z połową cukru, kakao, kawą; odstawić.
Białka ubić na sztywna pianę, żółtka wmieszać do przestudzonej masy czekoladowej wraz z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i posiekaną czekoladą. Delikatnie, partiami dokładać białka.
Ciasto wylać do formy o średnicy 23cm.Wyłożyć na nie masę serową, zrobić kilka ósemek aby wymieszać obie warstwy.
Ciasto piec w 180ºC przez 60-70 minut do ładnego zrumienienia się z wierzchu.
Upieczone wystudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.

Polewa
Składniki:
  • 80g gorzkiej czekolady
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka wody
Czekoladę posiekać, zalać mlekiem i wstawić na kilka sekund do mikrofali aby czekolada się rozpuściła.
Dodać miód oraz wodę, tak przygotowaną polewą polać sernik.
Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!  :)


* - przepis z tej strony z lekkimi modyfikacjami.

4 komentarze:

  1. Fajny ten sernik , pierwszy raz się z takim spotykam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o takim serniku, ale jeszcze sama nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój sernik jest tak samo artystyczny, jak jego zdjęcia. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam te Twoje serniki! <3

    OdpowiedzUsuń