Sernik dla wielbicieli pierników i korzennych przypraw. Do mnie osobiście średnio przemawia, ale jeśli lubujecie się w takich smakach to polecam!
Stefankowy spód
Składniki:
- 100g mąki pszennej
- 40g masła
- 4 łyżki cukru
- żółtko(białko zostawić do bezy)
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
Wylepić nim dno formy o średnicy 24cm, piec przez ok. 15 minut w 180ºC, aż do złotego koloru.
Masa serowa
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 3/4 szklanki śmietany 36%
- 0,7kg mielonego twarogu
- 200g mascarpone lub innego kremowego serka
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 jaja
- jeden budyń waniliowy(proszek)
W misie miksera połączyć ze sobą oba rodzaje sera, dolać karmel, przyprawy, budyń, miód i cały czas delikatnie miksując wbijać po jednym jajku(odłożyć jeszcze jedn białko do bezy).
Masę przelać na upieczony spód, piec przez 60 minut w 170ºC.
Sernik wystudzić przy otwartych drzwiczkach, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Beza cynamonowa
Składniki:
- 2 białka
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Smacznego!
Wspaniały sernik :)
OdpowiedzUsuńWesołych świąt!
Wygląda ciekawie ale nie pobije twojego korzennego sernika z powidłami na spodzie brownie. Tamten jest the best :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj go piekę po raz kolejny :)
Cieszę się, że przypadł do gustu. Mi osobiście też o wiele bardziej smakowałem tamten. :)
UsuńJa tamtego również piekłam - geniusz nad geniuszami ! ;)
Usuńwygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis, myślę że częściowo wykorzystam, ponieważ korzenne to tylko pierniki dla mnie mogą być;)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji: Zrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia życzę:)
Znowu piękny sernik u Ciebie. Ta beza wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie. Lubie korzenne smaki :)
OdpowiedzUsuńWesolych Swiat!
Piękny sernik, dziękuję za dodanie przepisu do akcji Z cynamonem 2013 :)
OdpowiedzUsuń