Mam kolejny sernik, który jest w ścisłej czołówce moich ulubionych(coraz więcej ich!) tuż obok sernika snikers i sernika kajmakowego. Zdecydowanie hit tegorocznych świąt. Pysznie kremowy, wilgotny, miękki i obłędnie chałwowy! Cały polany jest białą czekoladą i uwieńczony migdałami. Musicie go wypróbować. Koniecznie. :)
Spód brownie
Składniki:
- 110g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 100g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Jajka(całe) ubić z cukrem na puch, dolewać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na sam koniec szybko wmieszać przesianą mąkę z cynamonem i soda.
Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 22cm, piec 20 minut w 180ºC, aż wbity w środek patyczek będzie prawie suchy.
Chałwowa masa serowa
Składniki:
- 500g mascarpone
- 300g mielonego twarogu
- 250g chałwy(użyłem waniliowo-kakaowej)
- szklanka kwaśnej śmietany
- łyżeczka kakao
- 3/4 szklanki miodu
- 4 jajka
- łyżka soku z cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej(lub jeden budyń waniliowy w proszku)
Masę wylać na przygotowany spód.
Piec w 170ºC przez 70 minut - środek powinien lekko drżeć przy poruszaniu formą.
Sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, a następnie schłodzić w lodówce przez noc.
Dodatkowo:
- 100g białej czekolady
- 3 łyżki mleka
- łyżka miodu
- płatki migdałów
Gotową polewę wylać na schłodzony sernik, póki jest ona jeszcze płynna obłożyć boki migdałami.
Schłodzić 30 minut i podawać.
Smacznego!
* - jeśli chcecie aby kawałki chałwy były widoczne, dodajcie ją na samym końcu
Fantastyczny ! :)
OdpowiedzUsuńobłędny:)
OdpowiedzUsuńchałwa, brownie i biała czekolada - wiesz, co dobre :D dla mnie to sernik idealny! :)
OdpowiedzUsuńBrownie , chałwa , czekolada ... jestem w niebie ! :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńCudo, nie sernik:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jeść chałwę i sernik, a połączenie tych dwóch składników w cieście musi być nieziemskie!
OdpowiedzUsuńTwój sernik prezentuje się pysznie! ciekawe czy tak smakowity jak mój;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuń