Przepraszam za ten przepis, ale ja wprost uwielbiam śledzie. Nie wyobrażam sobie świąt( i nie tylko :) ) bez nich! To potrwa sztandarowa, prosta w przygotowaniu ale jest moim numerem jeden. Gdybym miał wybierać między drogimi szynkami, a nimi, decyzja byłaby prosta. ;)
Składniki:
- 1kg solonych filetów śledziowych
- 400g kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- 2 średnie cebule
- 2 listki laurowe
- 2 średnie jabłka
- sól, pieprz
- opcjonalnie łyżeczka ostrej musztardy
Cebule pokroić w cieniutkie plastry, jabłko w kostkę.
Wymieszać ze sobą śmietanę, jabłka, cebulę, liście laurowe oraz odmoczone i pokrojone w mniejsze kawałki śledzie. Doprawić sporą ilością pieprzu oraz odrobiną soli.
Przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz