14 gru 2013

Śledzie w śmietanie


Przepraszam za ten przepis, ale ja wprost uwielbiam śledzie. Nie wyobrażam sobie świąt( i nie tylko :) ) bez nich! To potrwa sztandarowa, prosta w przygotowaniu ale jest moim numerem jeden. Gdybym miał wybierać między drogimi szynkami, a nimi, decyzja byłaby prosta. ;)

Składniki:
  • 1kg solonych filetów śledziowych
  • 400g kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 2 średnie cebule 
  • 2 listki laurowe
  • 2 średnie jabłka
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie łyżeczka ostrej musztardy 
Filety wymoczyć kilka godzin w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Cebule pokroić w cieniutkie plastry, jabłko w kostkę.
Wymieszać ze sobą śmietanę, jabłka, cebulę, liście laurowe oraz odmoczone i pokrojone w mniejsze kawałki śledzie. Doprawić sporą ilością pieprzu oraz odrobiną soli.
Przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Smacznego! :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz