20 sty 2014

Babka z makiem


Taka chodziła za mną od dłuższego czasu i w końcu ją zrobiłem, bo jak wiadomo wszem i wobec obok serników uwielbiam mak. :)
Udekorowana została lukrem oraz najprostszym kremem na bazie kremowego serka, masła i cukru pudru. Z powodzeniem można go pominąć, ale jak dla mnie nadaje on jej dodatkowego czegoś no i o wiele lepiej się wtedy prezentuje. :)

Składniki:
  • 3 średnie jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1/3-1/2 szklanki suchego maku
  • łyżeczka esencji waniliowej
Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę, żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasny puch. Nie przerywając miksowania dodać olej, mleko, sok z pomarańczy i esencję waniliową.
Dodać przesianą z proszkiem i sodą mąkę oraz mak; zmiksować do połączenia się w jednolitą masę.
Za pomocą łyżki w 3 partiach wmieszać ubitą pianę z białek.

Formę z kominem wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i przelać przygotowane ciasto.
Piec w 180ºC ok. 30-35 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Od razu po upieczeniu wyjąć babkę z formy i pozostawić do wystygnięcia na kratce.
Zimną oblać cukrem i ewentualnie udekorować kremem.


Krem z serka
Składniki:
  • 150g kremowego serka
  • 50g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
/ wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

Masło utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia się.
 

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciastka z dodatkiem maku. No i jak ładnie udekorowana; )

    OdpowiedzUsuń
  2. kto je te wszystkie pyszności, które robisz? ja chętnie się poczęstuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam. Babka rozeszła się dosłownie w 2 dni, ale myślę że na dzisiejsze dyniowe wypieki też byś się skusiła. :)

      Usuń
  3. to najpiękniejsza babka jaką widziałam w życiu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, dokładnie to pomyślałam :) wygląda oszałamiająco i domyślam się, że smakowała bosko, nie mogło być inaczej

      Usuń
  4. Prześliczna! Drożdżówki z makiem uwielbiam to i ta pewnie by mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za dużo sody I w przepisie jest nieścisłość: sok z pomarańczy czy z cytryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego za dużo sody? Babka ta wyrasta na niej głównie, a nie na proszku do pieczenia.
      Sok z pomarańczy, mój błąd.

      Usuń