Taka chodziła za mną od dłuższego czasu i w końcu ją zrobiłem, bo jak wiadomo wszem i wobec obok serników uwielbiam mak. :)
Udekorowana została lukrem oraz najprostszym kremem na bazie kremowego serka, masła i cukru pudru. Z powodzeniem można go pominąć, ale jak dla mnie nadaje on jej dodatkowego czegoś no i o wiele lepiej się wtedy prezentuje. :)
Składniki:
- 3 średnie jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy pomarańczy
- 1/3-1/2 szklanki suchego maku
- łyżeczka esencji waniliowej
Dodać przesianą z proszkiem i sodą mąkę oraz mak; zmiksować do połączenia się w jednolitą masę.
Za pomocą łyżki w 3 partiach wmieszać ubitą pianę z białek.
Formę z kominem wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i przelać przygotowane ciasto.
Piec w 180ºC ok. 30-35 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Od razu po upieczeniu wyjąć babkę z formy i pozostawić do wystygnięcia na kratce.
Zimną oblać cukrem i ewentualnie udekorować kremem.
Krem z serka
Składniki:
- 150g kremowego serka
- 50g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Masło utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia się.
Bardzo lubię ciastka z dodatkiem maku. No i jak ładnie udekorowana; )
OdpowiedzUsuńkto je te wszystkie pyszności, które robisz? ja chętnie się poczęstuję! ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam. Babka rozeszła się dosłownie w 2 dni, ale myślę że na dzisiejsze dyniowe wypieki też byś się skusiła. :)
Usuńto najpiękniejsza babka jaką widziałam w życiu! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńOla, dokładnie to pomyślałam :) wygląda oszałamiająco i domyślam się, że smakowała bosko, nie mogło być inaczej
UsuńPrześliczna! Drożdżówki z makiem uwielbiam to i ta pewnie by mi posmakowała :)
OdpowiedzUsuńZa dużo sody I w przepisie jest nieścisłość: sok z pomarańczy czy z cytryny?
OdpowiedzUsuńDlaczego za dużo sody? Babka ta wyrasta na niej głównie, a nie na proszku do pieczenia.
UsuńSok z pomarańczy, mój błąd.